Lav din egen surdej

Hvis man er fan af fantastisk brød og bagværk er en surdej fantatisk at have; lær hvor nemt det er at lave din egen. Bare følg denne surdej opskrift

En surdej er slet ikke svær at lave. Det eneste det kræver er tid og lidt konsistens. Det er bageverdenens svar på at have grønne fingre.

Afsæt et tidspunkt hver dag hvor du tjekker og fodrer din dej. Det er ligemeget hvornår det er, bare det passer din i din dagligdag. Det er dog ret vigtigt at du ikke glemmer det

beenhere

Har du spørgsmål?

Jeg har samlet en liste af de mest almindelige spørgsmål jeg får fra folk som laver deres egen surdej. Se om dit er med her.

Følg denne surdej opskrift og få en super aktiv surdej

Hvordan holder man den så i live?

Når surdejen er klar så skal du holde den i live. Hvis du vil bage ofte så kan du opbevare den uden for køleskabet og bare fodre den som du har gjort hidtil.

Hvis du har tænkt dig kun at bage i weekenden kan du opbevare den i køleskabet i løbet af ugen. Hvis du har tænkt dig at brug den lørdag, kan du tage den ud af køleskabet fredag morgen og fodre den. Om aftenen skal du lige fodre den igen, så burde den være klar til at bruge lørdag morgen.

Hvad så? Hvordan kan jeg bruge denne surdej opskrift?

Når din surdej er blevet aktiv kan du begynde at bage med den. Jeg har lavet en guide og en opskrift som er et fantastisk sted at starte når du vil bage surdejsbrød, så den vil jeg anbefale at du kigger på.

Når du har fået bagt et par brød og ved hvad der kræves for at bage et surdejsbrød, har jeg nogen flere opskrifter du kan lade dig friste af:

Så nemt er det at lave denne surdej opskrift. Det er bare om at komme i gang. Hvis du har nogen problemer med at få det til at virke skal du ikke være nervøs for at kontakte mig.

Del gerne på sociale medier

Hvis du synes dette er brugbart må du rigtigt gerne hjælpe mig og dele det med dine venner og følgere. Det vil gøre mig glad.

Surdej

Ret: Bagværk
Køkken: Alle
Keyword: brød, surbrød, surdej
Prep: 25 minutter
Total: 25 minutter
Antal: 1 aktiv surdej
Kalorier: 451kcal
Forfatter: Sune Trudslev
Næringsindhold
Surdej
Per portion (250 g)
Kalorier 451 Kalorier fra fedt 18
% Daily Value*
Fedt 2g3%
Salt 8mg0%
Kulhydrater 90g30%
Fiber 3g13%
Protein 14g28%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Det er rigtigt simpelt at lave sin egen surdej. Alt hvad du har brug for er tid og lidt tålmodighed.
Udskriv Pin Recipe

Ingredienser

 • hvedemel gerne et højprotein mel som manitoba mel
 • fuldkorns hvedemel
 • fuldkorns rugmel
 • vand

Sådan gør du

 • Start med at komme 100 gram rugmel og 150 gram vand i et patentglas
 • Rør grundigt så alt melet har optaget vandet
 • Stil det et varmt sted til næste dag (gerne i solen eller tæt på en radiator)
 • Så skal du ellers gøre det samme hver dag, indtil at din surdej er aktiv. Med aktiv mener jeg at efter du fodrer den vokser den til omkring dobbelt størrelse over 4-8 timer efter en fodring.

Daglig fodring

 • Rør surdejen sammen
 • Mål 50 gram surdej op i et rent patentglas
 • Tilsæt 50 gram hvedemel, 50 gram fuldkornshvedemel og 100 gram vand og rør grundigt. Opbevar et varmt sted (gerne omkring 25°C)
 • Bliv ved med at gentage til din surdej er boblende og super aktiv. Det kan normalt nås på 6-7 dage

Video

Noter

 • Hver dag kan der godt samle sig en væske ovenpå surdejen. Den rører du bare ned i dejen igen.
 • Surdejen må gerne lugte syrligt, men hvis den bliver for sur så er den blevet dårlig og du må starter forfra.
 • Der må under ingen omstændigheder komme mug eller skimmel på. Hvis der gør det er den totalt død og du skal starte forfra.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)

Hvorfor skal jeg bruge rugmel?

Grunden til at vi starter surdejen ud med rugmel er fordi der er mere “mad” som gæren kan være interesseret i. Du kan helt sikkert bruge fuldkornshvede eller bare almindeligt hvedemel.

Min surdej er død. Den var aktiv, men nu sker der intet. Skal jeg smide den ud?

Det er meget almindeligt at efter et par dage at det virker til at surdejen er helt død, men bare bliv ved med at fodre som før. Den skal nok komme.

Jeg bliver ved med at fodre, men der sker intet. Hvad er der galt?

En utrolig vigtig faktor i din surdejs liv er temperaturen. Hvis dit køkken er omkring 18-20 grader vil hele processen gå meget langsommere.

Surdejen vokser bedst ved 25-28 grader. Så prøv at stille den varmt. Evt. i et vindue hvor der er sol eller oven på køleskabet. Nogen har en ovn hvor man kan tænde lyset uden at tænde ovnen, hvilket kan hjælpe.

Må jeg lukke glasset?

Ja, så længe du fodrer hver dag så kommer der frisk luft til dejen med fornyet ilt mv.

Min surdej er lavet med glasset lukket, men du kan evt. bare lukke uden at forsegle.

Jeg skal lave noget hvor jeg ikke er hjemme. Kan jeg stille surdejen i køleskabet?

Mens du er ved at bygge surdejen kan du ikke stille den i køleskabet. Den skal passes og plejes og fodres hver dag. Når den vokser hver eneste gang efter du fodrer (efter den døde periode), kan den stilles i køleskab.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Pingback: Broa de Milho opskrift - Portugisisk majsbrød - Foodgeek

 2. Laura Svar

  Der dannes lidt skimmel hver dag på min surdej (jeg startede den op i onsdags og har fulgt dine anvisninger, bortset fra at der ikke har været låg på glasset..), dejen vokser og bobler og ser ellers ud til at trives… Skal den kasseres pga skimmel… og vil du tro, at jeg har bedre held med at undgå dette, hvis jeg sætter låg på?

  • Læg et låg løst over. Prøv at tage et billede og send det til thegeek at foodgeek.dk og så kigger jeg på det 😊

 3. Pingback: Rugbrød med surdej opskrift - Dejligt mørkt rugrød med kerner - Foodgeek

 4. Pingback: Verdens nemmeste surdejsbrød - hurtigt brød uden gær - Foodgeek

 5. Pingback: Fantastisk surdejsbrød hver gang - lær hemmelighederne - Foodgeek

 6. Julie Pape Svar

  Skal blandingerne smides ud efterhånden som de 50g tages fra?

 7. Pingback: Tigerboller opskrift - bløde indeni, sprøde udenpå - Foodgeek

 8. Julie Svar

  Min surdej vokser ikke rigtig, den har masser af luftbobler, lidt væde på toppen og alle betingelser for at trives. 25-26g, patentglas. Har fodret den i 4 dage. Jeg bruger bagerens hvedemel (12g protein pr 100g). Skal jeg bare give den tid eller kan jeg skifte melet ud til rugmel, så der sker lidt mere?

  • Fjerdedagen plejer altid at være dér hvor surdejen føles helt død. Bare bliv ved. Hvis du evt. fodrer med halvt hvede, halvt rug, så er der mere guf til gæren 🙂

 9. Pingback: Bananbrød med surdej opskrift - brug dine overmodne bananer- Foodgeek

 10. Pingback: Blåbær og citron surdejsbrød opskrift - det er fantastisk - Foodgeek

 11. Hej Sune.Jeg har fulgt dig lidt på facebook,i flere uger har jeg prøvet at lave en surdej på ølandshvede ‘kerner’ (kværner det selv)og manitobamel,den hæver max til dobbelt størrelse men det tager mindst 5 timer og de første 2 timer sker der ikke en dyt.De sidste to dage har den stået i Brød/taylor varmekassen med lidt vand i truget,i går skummede det helt vildt men var knapt hævet 70%

  • Du nævner ikke i hvad forhold du fodrer i, men for at få en super aktiv surdej, ville jeg fordre i 1:5:5. Så 10 gram surdej, 50 gram vand, 50 gram mel. Du skal så fodre den når den begynder at falde igen. Lad den stå i hævekassen på 28 grader når du har fodret den 🙂

 12. Gert Empacher Svar

  Tak for svaret Sune.
  Jeg har i længere tid fodret 15+30+30.Så jeg vil forsøge med dit råd 10+50+50.
  VH Gert

 13. Pingback: Hvordan passer man sin surdej? - læs min guide - Foodgeek

 14. Pingback: Naanbrød opskrift med surdej - fantastisk til indisk mad - Foodgeek

 15. Jan Svar

  Hej Sune
  Lige et spørgsmål. De 50g surdej du fortsætter med hverdag, det er den “fortyndet” surdej som har arbejdet de seneste 24 timer?. dvs den oprindelig surdej, kun med rugmel, kun bruges 1 gang – er det rigtig forstået?

  Mvh
  Jan

  • Ja, fortyndet bliver den jo ikke, men grunden til at man kun tager en lille del over hver dag er for at de gærceller som er i surdej har mere “mad” at spise. Den oprindelige bliver kun brugt én gang. På får fodringer er der ikke meget tilbage af rugmelet 🙂

 16. Jan Svar

  Tak for svaret Sune
  Lige et ekstra spørgsmål. Hvorfor fodre du kun med hvedemel. Mange andre opskrifter bruger en 50/50 blanding af fuldkorn og hvedemel?

  • Jamen, det var sådan jeg lavede den surdej da jeg lavede dette indlæg, men jeg er ret sikker på at jeg i min video siger at det er godt at bruge en blanding da det maksimerer chancen for succes. Jeg opdaterer indlægget 🙂

 17. Pingback: Surdejsbrød høj hydrering opskrift - Tangzhong surdejsbrød - Foodgeek

 18. Pingback: Surdejsbrød med chokolade opskrift - Et fantastisk brød - Foodgeek

 19. Pingback: Spelt ciabatta med surdej » Grill & Kokkerier

 20. Nina Svar

  Hej foodgeek. Jeg har ikke tid til at fodre min surdej hver dag (tænker også der går en del mel og effort til spilde, eftersom jeg kun bager en gang om ugen), så kan man på nogen måde undgå at fodre hver dag, men måske kun fodre lige op til man skal bage? Mvh Nina

  • Snakker vi om at opbygge en ny surdej eller en som allerede er i gang og aktiv?

   Hvis du kun bager en gang om ugen så så hav den i køleskabet og tag den ud og fodr den en gang før du skal bruge den igen 🙂

 21. Pingback: Ting covid-19 har lært mig om surdej… – Acie

 22. Pingback: Nemt surdejsbrød opskrift - How to get started - Foodgeek