Hvordan passer man sin surdej?

Efter at du har lavet en fantastisk stærk surdej så du holde den i live. Du skal sikre at den vokser til dobbelt eller helst tredobbelt størrelse, så den er i fantastisk form til at hjælpe dig med at bage vidunderlige, lækre surdejsbrød. Lær hvordan man passer sin surdej.

Hvis du ikke har lavet en surdej endnu kan du læse min guide om hvordan du gør det. Det er ikke spor svært, alt du har brug for er mel, vand og tålmodighed.

Links til produkter i denne artikel er reklamelinks. Det betyder at hvis du klikker på dem og køber produktet så får jeg en kommission. Jeg linker kun til produkter jeg enten allerede ejer eller som er af god kvalitet. Pengene jeg tjener bruger jeg til at køre denne blog og min youtube kanal.

Al informationen i denne artikel kan også ses i denne video, hvis du foretrækker det format (jeg taler engelsk i videoen):

https://www.youtube.com/watch?v=DXVnIlNC6s4

Når du har lavet din vidunderlige og aktive surdej, som du måske endda har givet et navn, vil du gerne holde den sund og i form.

Hvordan kan jeg bage surdejsbrød når jeg har en travl hverdag?

Pasningen af din surdej afhænger af hvordan du lever dit liv og hvor ofte du bager. At passe surdejsbagning ind i en travl hverdag kan være svært.

Der er noget meditativt over at bage surdejsbrød. Jeg elsker den stille pasning af dejen, at strække og folde den, forme den, men jeg har også et fuldtidsarbejde at passe, så det kan være svært at bage på en hverdag.

Surdejen skal fodres med mel for at passe på din surdej

Jeg bager ofte mit æltefrie brød. Jeg fodrer min surdej så snart jeg kommer ind af døren, og stiller den i hævekassen på 28°. Den er for det meste tredoblet omkring kl. 21 og så blander jeg dejen som jeg lader stå på køkkenbordet til at fermentere natten over.

Jeg står normalt op ved 5-tiden. Så tjekker jeg lige hvor langt dejen er kommet og deler og former 1. gang før morgenmaden og 2. gang efter. Så kommer jeg den i køleskabet indtil jeg har tid til at bage den. Normalt samme aften.

Hvordan fodrer man bedst så man passer på sin surdej

Det afhænger af hvor ofte du bager.

 1. Hvis du bager hver dag, så gør sådan her:
  Hvis du bager hver dag er det super nemt. Bare hav din surdej stående på køkkenbordet, et varmt sted, og fodr den hver dag.
 2. Hvis du bager en gang om ugen eller mindre, så gør sådan her:
  Jeg ser at de fleste surdejsbagere anbefaler at du kommer din surdej i køleskabet når du ikke bruger den.

  Dagen før du skal bruge den skal du tage den ud af køleskabet og fodre den et par gange, så den sovende gær kan vågne op igen.

Jeg gør det på en anden måde, som jeg selv synes virker rigtigt godt, fordi min surdej altid er klar til at bage med.

Så du lader bare din surdej være på køkkenbordet eller hævekassen hele tiden. Hvis dit køkken er koldt skal du måske overvejet at komme den i en hævekasse sat til 28°.

Fodring med vand er hvordan man passer på sin surdej

Når du så skal bruge den, fordrer du den bare én gang. Som oftest fodrer jeg den fire timer før jeg skal bruge den i en dej eller fordej. Jeg laver som regel 25g-50g mere end jeg har brug for, som jeg så gemmer til næste gang jeg skal bage.

Jeg synes det er meget nemmere at have en super aktiv surdej på denne måde. Når du kommer surdejen i køleskabet går gæren i surdejen i dvale og kræver et par fodringer før den er vågnet rigtigt op.

At holde din surdej uden for køleskabet kan hjælpe den med at være super aktiv!

Jeg har endda prøvet at surdejen kommer ud af køleskabet så træg at det tog dobbelt så lang tid for den at vokse. Det kan være meget irriterende når man har vænnet sig til hvor lang tid hvert trin i en opskrift tager, så det lige passer med hvordan ens surdej vokser.

At blande surdejen godt er hvordan man passer på sin surdej

Jeg vil lade det være op til dig hvilken metode der virker bedste for dig og dit temperament.

Hvis du har tænkt dig at prøve min “lad den blive på køkkenbordet” metode, vil jeg anbefale at du lave en kopi af din surdej.

Generelt er det en rigtigt god idé at have en kopi af din surdej, hvis du på en eller anden måde ender med at måtte smide din surdej ud (jeg har set min del af billeder af folk som har tabt deres surdejsbeholder og har endt med at smide den ud, pga. frygt for glasskår).

Det er en god idé at tage en kopi af din surdej

Én måde at lave en sådan kopi er bare at komme noget af din aktive surdej i et patentglas i køleskabet. Den kan holde sig uendeligt længe.

En anden og mere permanent måde at lave en kopi af sin surdej er at tørre den.

Fodr din surdej og lad en vokse til den begynder at falde igen. Tag surdejen og kom på et stykke bagepapir og smør den ud i et tyndt lag.

Smør din surdej ud på et stykke bagepapir for at lave en tørret surdej som du kan bruge som en måde at komme tilbage til en flydende surdej

Jeg synes det er meget nemmere med en vinklet paletkniv, men du kan også bruge en almindelig dejskraber.

Lad den stå og lufttørre i omkring 24 timer (eller til den er helt tør). Knæk den i mindre stykker med fingerene og gem den i en plastikpose ved stuetemperatur.

Hvordan kommer jeg tilbage til en flydende surdej fra en tørret surdej?

Hvis det værste sker og din aktive surdej og din køleskabskopi er klar til skraldespanden, så kan du komme tilbage fra din tørrede surdej på følgende måde:

 1. Vej din tørrede surdej.
 2. Tilføj den samme mængde vand til den tørrede surdej.
 3. Bland indtil at flagerne er helt opløst. Jo mindre stykker jo hurtigere bliver de opløst.
 4. Tilføj så den dobbelte mængde mel og den doblte mænge vand og rør godt.
 5. Lad den stå et varmt sted i 6 timer.
 6. Den burde have vokset en smule.
 7. Fodr den 1:2:2 hver gang den lige er begyndt at falde indtil den er så aktiv som du synes. Jeg kan godt lidt at min surdej vokser til tredobbelt størrelse for den bedste hæveevne.

Så nemt er det!

Del gerne denne artikel om hvordan man passer sin surdej på sociale medier

Dette er min artikel om hvordan du passer din surdej. Jeg håber at du synes at den hjalp dig og at du har lært noget.

Overvej at dele artiklen på sociale medier, så andre surdejsbagere kan lære hvordan man passer på sin surdej.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.