Efter at du har lavet en fantastisk stærk surdej så du holde den i live. Du skal sikre at den vokser til dobbelt eller helst tredobbelt størrelse, så den er i fantastisk form til at hjælpe dig med at bage vidunderlige, lækre surdejsbrød. Lær hvordan man passer sin surdej.
Hvis du ikke har lavet en surdej endnu kan du læse min guide om hvordan du gør det. Det er ikke spor svært, alt du har brug for er mel, vand og tålmodighed.
Links til produkter i denne artikel er reklamelinks. Det betyder at hvis du klikker på dem og køber produktet så får jeg en kommission. Jeg linker kun til produkter jeg enten allerede ejer eller som er af god kvalitet. Pengene jeg tjener bruger jeg til at køre denne blog og min youtube kanal.
Al informationen i denne artikel kan også ses i denne video, hvis du foretrækker det format (jeg taler engelsk i videoen):
Når du har lavet din vidunderlige og aktive surdej, som du måske endda har givet et navn, vil du gerne holde den sund og i form.
Hvordan kan jeg bage surdejsbrød når jeg har en travl hverdag?
Pasningen af din surdej afhænger af hvordan du lever dit liv og hvor ofte du bager. At passe surdejsbagning ind i en travl hverdag kan være svært.
Der er noget meditativt over at bage surdejsbrød. Jeg elsker den stille pasning af dejen, at strække og folde den, forme den, men jeg har også et fuldtidsarbejde at passe, så det kan være svært at bage på en hverdag.
Jeg bager ofte mit æltefrie brød. Jeg fodrer min surdej så snart jeg kommer ind af døren, og stiller den i hævekassen på 28°. Den er for det meste tredoblet omkring kl. 21 og så blander jeg dejen som jeg lader stå på køkkenbordet til at fermentere natten over.
Jeg står normalt op ved 5-tiden. Så tjekker jeg lige hvor langt dejen er kommet og deler og former 1. gang før morgenmaden og 2. gang efter. Så kommer jeg den i køleskabet indtil jeg har tid til at bage den. Normalt samme aften.
Hvordan fodrer man bedst så man passer på sin surdej
Det afhænger af hvor ofte du bager.
- Hvis du bager hver dag, så gør sådan her:
Hvis du bager hver dag er det super nemt. Bare hav din surdej stående på køkkenbordet, et varmt sted, og fodr den hver dag. - Hvis du bager en gang om ugen eller mindre, så gør sådan her:
Jeg ser at de fleste surdejsbagere anbefaler at du kommer din surdej i køleskabet når du ikke bruger den.
Dagen før du skal bruge den skal du tage den ud af køleskabet og fodre den et par gange, så den sovende gær kan vågne op igen.
Jeg gør det på en anden måde, som jeg selv synes virker rigtigt godt, fordi min surdej altid er klar til at bage med.
Så du lader bare din surdej være på køkkenbordet eller hævekassen hele tiden. Hvis dit køkken er koldt skal du måske overvejet at komme den i en hævekasse sat til 28°.
Når du så skal bruge den, fordrer du den bare én gang. Som oftest fodrer jeg den fire timer før jeg skal bruge den i en dej eller fordej. Jeg laver som regel 25g-50g mere end jeg har brug for, som jeg så gemmer til næste gang jeg skal bage.
Jeg synes det er meget nemmere at have en super aktiv surdej på denne måde. Når du kommer surdejen i køleskabet går gæren i surdejen i dvale og kræver et par fodringer før den er vågnet rigtigt op.
At holde din surdej uden for køleskabet kan hjælpe den med at være super aktiv!
Jeg har endda prøvet at surdejen kommer ud af køleskabet så træg at det tog dobbelt så lang tid for den at vokse. Det kan være meget irriterende når man har vænnet sig til hvor lang tid hvert trin i en opskrift tager, så det lige passer med hvordan ens surdej vokser.
Jeg vil lade det være op til dig hvilken metode der virker bedste for dig og dit temperament.
Hvis du har tænkt dig at prøve min “lad den blive på køkkenbordet” metode, vil jeg anbefale at du lave en kopi af din surdej.
Generelt er det en rigtigt god idé at have en kopi af din surdej, hvis du på en eller anden måde ender med at måtte smide din surdej ud (jeg har set min del af billeder af folk som har tabt deres surdejsbeholder og har endt med at smide den ud, pga. frygt for glasskår).
Det er en god idé at tage en kopi af din surdej
Én måde at lave en sådan kopi er bare at komme noget af din aktive surdej i et patentglas i køleskabet. Den kan holde sig uendeligt længe.
En anden og mere permanent måde at lave en kopi af sin surdej er at tørre den.
Fodr din surdej og lad en vokse til den begynder at falde igen. Tag surdejen og kom på et stykke bagepapir og smør den ud i et tyndt lag.
Jeg synes det er meget nemmere med en vinklet paletkniv, men du kan også bruge en almindelig dejskraber.
Lad den stå og lufttørre i omkring 24 timer (eller til den er helt tør). Knæk den i mindre stykker med fingerene og gem den i en plastikpose ved stuetemperatur.
Hvordan kommer jeg tilbage til en flydende surdej fra en tørret surdej?
Hvis det værste sker og din aktive surdej og din køleskabskopi er klar til skraldespanden, så kan du komme tilbage fra din tørrede surdej på følgende måde:
- Vej din tørrede surdej.
- Tilføj den samme mængde vand til den tørrede surdej.
- Bland indtil at flagerne er helt opløst. Jo mindre stykker jo hurtigere bliver de opløst.
- Tilføj så den dobbelte mængde mel og den doblte mænge vand og rør godt.
- Lad den stå et varmt sted i 6 timer.
- Den burde have vokset en smule.
- Fodr den 1:2:2 hver gang den lige er begyndt at falde indtil den er så aktiv som du synes. Jeg kan godt lidt at min surdej vokser til tredobbelt størrelse for den bedste hæveevne.
Så nemt er det!
Del gerne denne artikel om hvordan man passer sin surdej på sociale medier
Dette er min artikel om hvordan du passer din surdej. Jeg håber at du synes at den hjalp dig og at du har lært noget.
Overvej at dele artiklen på sociale medier, så andre surdejsbagere kan lære hvordan man passer på sin surdej.
Hejsa
Jeg er nu lykkedes med en mega aktiv surdej efter din opskrift.
Når du har den fast udenfor køleskab hvor ofte fodrer du den så, når den ikke er i brug??
Tak for fed inspiration 👍👍👍
Line, super fedt at det fungerer for dig. Surdej er både fantastisk og til tider fantastisk frustrerende 🙂
Jeg gør det lidt anderledes end andre mennesker. Jeg har den stående på køkkenbordet og fodrer den når jeg skal bruge den. Nogen gange står den 3 uger uden at blive fodret. Det skal dog siges at jeg har en backup i køleskabet og en tørret en hvis det, 7-9-13, skulle gå galt. Det har dog fungeret sådan i over et år for mig.
Hej Sune
Tak for svar. Jeg bager meget med enzymer og rødgær men har altid gerne ville blive god til det med surdej.
Jeg har prøvet at lade en aktiv surdej stå på køkkenbordet og en i køleskab… begge uden fodring i 4 dage. Jeg synes dog den på køkkenbordet lygter meget surt/syrligt nu og bliver i tvivl om den stadig er god?🤔🤔
Vh Line
Når du ikke fodrer surdej bliver den sur om den er på køkkenbordet eller i køleskabet. I køleskabet langsommere, men når du så fodrer den igen bliver lugten sådan lidt sødlig/melagtig 🙂
Den er kun dårlig hvis der er mug på eller orange/lyserøde pletter i surdejen 🙂
Hejsa. Tak for guiden
Hvordan skal surdej til mel forholdet være, når man vil lave surdejsbrød eller pizza eller lign. Det ser ud til at være meget forskelligt.
Hilsen Michael
Ofte vil en opskrift give et forhold, men kan kan selv ændre forholdet ift. hvor hurtig fermentering eller hvor surt et brød man vil have 🙂
Hej Sune
Tak for dine opskrifter og videoer.
Hvor bruger du ikke de samme glas, når du skal fodre?
Jeg tager bare fra, så der kun er 50 g surdej tilbage og så fylder op igen.
Jeg laver så vafler/pandekager af de resterende surdej, som jeg tager af 🙂
Jeg har min surdej stående på køkkenbordet, også når jeg ikke bager, så jeg vil gerne have et helt rent glas hver eneste gang så jeg ikke får dårlige bakterier og sporer i min surdej 🙂
Hej Sune,
Hvordan kan jeg købe din tørrede surdej?
Hej Sune. Jeg tror jeg er ved at have en aktiv surdej nu og vil gerne prøve din metode, hvor den bare står ude på køkkenbordet uden at blive fodret.
Er dog lidt i tvivl om hvad du gør når du skal bruge den. Lad os sige at der skal laves en fordej/ung surdej med 50 g gammel surdej (den på køkkenbordet) 100 g mel og 100 g vand, som så for lov at stå til den er vokset til dobbelt størrelse.
Hvad gør du så med resten af den gamle surdej.? Lader du den stå uden at fodre den, Fodrer du den med den mængde du har taget til den unge surdej, eller smider du resten ud og så laver en ny surdej af den mængde der evt. er tilbage af den unge surdej og lader den stå til næste gang du skal bruge den?