fbpx
fra active dry yeast til frisk gær

Foodgeek’s gærkonvertering

Når vi bager brød og boller i Danmark bruger vi normalt frisk gær, men i USA er det mest almindelige gær for hjemmebagere af den tørrede type. Dette værktøj kan hjælpe dig med at konvertere fra Active Dry Yeast til frisk gær.

Der er overordnet set to typer tørgær:

 • Active Dry Yeast (kaldet tørgær herhjemme)
 • Instant Yeast, Bread Machine Yeast eller Rapid-Rise Yeast.

Instant Yeast er en type gær udviklet til at bruge i brødmaskiner. Den hæver hurtigere end både almindelig tørgær og frisk gær og kan ikke købes i Danmark. Den kan åbenbart købes her.

fra active dry yeast til frisk gær

Frisk gær bliver kun brugt i bagerier under navne som Fresh Yeast, Commercial Yeast eller Baker’s Yeast.

Hvordan arbejder man med gæren?

Man skal lige være opmærksom på at tørgær og frisk gær bruges lidt forskelligt når man bager.

Tørret gær består af bittesmå kugler af gær som har en hård skal og de aktive gærceller ligger under skallen. Det er derfor vigtigt at udrøre gæren i lidt af væsken til det man skal bage, og lade det stå 5 minutter før man kommer det i dejen. Væsken skal bare være kold.

fra active dry yeast til frisk gær

Når man bruger frisk gær er det vigtigt at opløse den friske gær i en lunken væske (30-35°C). Det er meget vigtigt at væske ikke er for varm da det ellers kan dræbe gærcellerne og dit brød ikke hæver ordentligt. Rør til gæren er 100% opløst.

Hvordan går jeg fra Active Dry Yeast til frisk gær?

For at gå fra én type gær til en anden. Fra teske til gram er der en del matematik bag. Man kunne selvfølge lave et skema som man kunne bruge men jeg har valgt at lave et konverteringsværtøj til at konvertere fra Active Dry Yeast til frisk gær, og alle de andre kombinationer.

Vælg hvor meget gær, fra og til hvilken enhed (vægt/volume) og hvilke typer gær og så får du automatisk svaret.

Fra:
Til:

Hvis du har brug for at konvertere andre ingredienser til bagning. F.eks. mel, sukker, frø eller kerner fra amerikansk enheder til danske enheder har jeg også et værktøj til dette.

Del gerne på sociale medier

Hvis du synes dette er brugbart må du rigtigt gerne hjælpe mig og dele det med dine venner og følgere. Det vil gøre mig glad.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. carl Svar

  Hvis man skal bruge 18g instant yeast, er det så ikke lige lovlig meget med 95 g frisk gær? anbefaler du/i så at man bruger tørgær, skære ned på mængden eller bare bruge det?

  • Det lyder også som en heftig mængde. Hvor meget er dejens vægt. Normalt ville jeg sige at man skal bruge omkring 1 pakke (50g) frisk gær pr. 1000 gram mel. Det svarer til omkring 9 gram instant yeast eller 12 gram tørgær.

   Så hvis du ikke har 2000 gram mel i din opskrift ville jeg klar skære ned på gærmængden 🙂

 2. Når jeg vil lave tsk tørgær om til gram tørgær er der forskel på om jeg skriver 2.25 og 2,25… Hvilken er den rigtige?

   • Smukt… tak for hjælpen

   • Hej Sune
    På mange Amerikanske youtube videoer siger de man skal bruge meget varmt vand til tørgær og lade det stå i 5 minutter…
    Her specificerer du koldt… Hvorfor er der en forskel… ?

 3. Mads Juncker Svar

  Hej Sune
  Ønsker at konvertere frisk gær til surdej.