Broa de Milho er et portugisisk brød lavet på majsmel. Majsmelet gør at når brødet hæver så krakelerer overfladen, som giver brødets dets karakteristiske udseende. Dette er min Broa de Milho opskrift.
Det nordlige Portugal har aldrig været særligt velegnet til at gro hvede, men til gengæld er klimaet fantastisk til at gro majs. Så det er oplagt at brød bliver bagt med majsmel i stedet for hvedemel. I denne opskrift har jeg dog valgt at bruge hvedemel i stedet for det klassiske boghvede, da det kan være lidt svært at få fat i, i danske supermarkeder.
Broa de Milho er nævt på Ark of Taste som en egnsbestemt og bevaringsværdig opskrift. Så vær med til at bevare dette fantastiske brød og bag det!
Du skal bruge en aktiv surdej for at bage dette brød. Hvis du ikke har en kan du følge min guide og opskrift på at lave din egen surdej! Det er ikke spor svært.
Formlen i denne Broa de Milho opskrift
Forholdet mellem majsmel og hvedemel er det magiske forhold som får brødet til at overhovedet få huller i krummen. Mængden af majsmel hjælper også brødet med at få den utroligt flotte krakellerede overflade.
Selvom brødet har en relativt høj hydrering (næsten 78%) er det en meget stiv dej på grund af at der er så meget fuldkornsmel i. Så dejen er meget nem at arbejde med og kræver slet ikke nogen af de specielle teknikker som man har brug for til f.eks. at lave surdejsbrød.
Vægt | Ingrediens | Bagerens procent |
---|---|---|
300g | fuldkornsmajsmel | 66.7% |
100g | hvedemel | 22.2% |
300g | vand | 66.7% |
8g | fint salt | 1.8% |
100g | surdej (100% hydrering) | 22.2% |
Majsmelet er nøglen
Majsmelet giver derudover en sød smag og en skorpe som har en anderledes følelse og smag end man er vandt til fra f.eks. et hvede surbrød. Skorpen er dejlig sprød og krummen er tæt med små luftbobler.
Det smager helt perfekt sammen med en god økologisk smør eller f.eks. med et par oliven til eller til en god portugisisk suppe som f.eks. caldo verde eller açorda. Sødmen fra majsen parres også perfekt en med fantastisk chili con carne. Jeg tænker jeg laver en opskrift til dem på et senere tidspunkt, så tjek tilbage på bloggen.
Del gerne på sociale medier
Dette er min opskrift på broa de milho. Jeg håber du vil prøve den. Hvis du laver en denne opskrift og poster den på Instagram på du rigtigt gerne tagge mig med @foodgeek.dk så jeg kan se det. Det vil gøre mig glad.
Broa de Milho, portugisisk majsbrød
Ingredienser
- 300 gram fuldkornsmajsmel 75%
- 100 gram hvedemel 25%
- 300 gram vand 75%
- 8 gram fint salt 2%
- 100 gram surdej
- Rismel, til at drysse på brødet Du kan også bruge hvedemel hvis du ikke har rismel
Sådan gør du
- Kom majsmelet op i en varmebestandig skål
- Kog vand i en elkeddel
- Kom vandet over majsmelet og rør til alt vandet er optaget og lad det køle til stuetemperatur (ca. 1 time)
- Tilsæt hvedemel, salt og surdejsstarter og ælt dejen til det bliver til en brøddej
- Form dejen til en kugle og tryk den lidt flad. Sørg for at kuglen har så glat en overflade som muligt
- Sprøjt overfladen med en vandforstøver og drys med rismel. Brug dine hænder til at komme melet overalt på overfladen
- Lad dejen hæve på køkkenbordet under et viskestykke. Mindst 3,5 time, men du må godt lade det stå til næste morgen, så krakelerer den endnu mere
- Varm ovnen så højt du kan komme. Jeg bagte ved 260 grade, men hvis din ovn kun går til 225 så vælg det. Brug meget gerne et bagestål (eller pizzasten). Varm op i en time, så du er sikker på at stålet/stenen er gennemvarm.
- Bag de første 20 minutter på 260, og så skru ned til 230 grader.
- Fortsæt med at bage til brødet er 99 grader indeni. Det tog ca. 25 minutter i min ovn.
- Tag brødet ud og lad det afkøle helt på en bagerist. Det tager et par timer
- Nyd en skive med smør og et godt stykke ost eller nogen fantastiske oliven
- Så nemt er det at lave Broa de Milho
Pingback: Chili con carne opskrift - fantastisk simremad til en vinterdag - Foodgeek