Hemmeligheden bag fantastisk surdejsbrød!

Kommentér 13 svar

Din information

  1. Christina Skelmose Schneider Jørgensen Svar

    Hej jeg er ny surbrødshjemmebager, det der sker for mig er at dejen bliver alt for flydende og er ikke til at forme hvad sker der? Kan det skyldes at hævetiden bliver for lang

    • Hvis den ikke var meget flydende tidligere i processen lyder det som om du har overhævet dejen.

      Hvilken slags mel har du brugt?

  2. Ditte Brix Svar

    Hej!
    De to første gange jeg lavede lyse surdejsbrød lykkedes det perfekt. Men nu vil dejen pludselig slet inke hæve, selvom jeg gør præcis det samme.
    Min surdej er fint aktiv, og kan flyde inden jeg går i gang. Jeg fodrer den ca 4 timer før brug.
    De første oar gange æltede jeg i maskine og det gik fint – siden blev dejen klistret og våd.
    Så forsøgte jeg med håndæltning. Gluten udvikler sig fint – men dejen vil stadig ikke hæve!!

    Hvad tænker du, jeg gør forkert?
    Mvh
    Ditte

    • Er dit køkken meget koldere pludseligt? Jeg plejer at stille min dej til hævning i min hævekasse sat til 30 grader.

  3. Steffen Svar

    Hej Sune. Jeg har en ovn som kan gå ned til 30 grader. Vil jeg kunne hæve mine deje deri, på samme måde som du hæver i din hævekasse? Og hvor længe hæver du dem deri? Og er det altid ved 30 grader? Mvh Steffen.

  4. Kristian Falk Nielsen Svar

    Hej Sune

    Tak for en super fed side! Jeg bruger meget tid på at kigge rundt, men har generelt lidt vanskeligt ved at forstår ovenstående proces.
    Når jeg skal lave en aktiv surdej, så følger jeg din “Lav din egen surdej”.
    Når jeg læser ovenstående omkring fodring, og at det er hver 8. time, er det når surdejen er færdig og klar til bag, og man så ønsker at starte den op igen til en ny bagning? Og forholdet af mel/vand og surdej er anderledes end i “Lav din egen surdej”. Her er forholdet 100 g. vand, 50 g. hvedemel, 50 g. fuldkorn hvedemel og 50 g. surdej.

    Håber ovenstående giver en smule mening 🙂 Men er lidt forvirret.

    Tusind tak.

    Kristian

  5. Morten Vingborg Svar

    Hurtigt spørgsmål. Du fodrer den både 1:2:2 og 1:5:5. Er den ene for at gøre det klar til bagning og den anden for at holde den i live?

    • Forholdet man fodrer i er en afvejning af hvor hurtigt man har brug for sin surdej (1:1:1 f.eks. eller endda 2:1:1) eller hvis man f.eks. fodrer om aftenen og vil have den klar til at bage om morgenen (f.eks. 1:5:5).

      Hvis du gerne vil have en MEGA god surdej som kan vokse op imod 4 gange størrelsen, så fodr din surdej 1:50:50 og lad den vokse til en begynder at falde sammen. Gentag en fire-fem gange. Det kan med fordel gøres ved en høj temperatur, omkring 30 grader 🙂

  6. Per Viggo Larsen Svar

    Hej …tak for nogle gode sider 🤗.I din video bruger du autolyse, men i din opsktift ” nem surdejsbrød opskrift “, blander du det hele sammen….? Ved autolyse…hvornår skal saltet tilsættes?
    Mh
    Per

  7. Nathalie Praem Svar

    Hej Sune, fantastisk blog du har her😊 jeg har haft surdej i et par år nu, og har flere gange læst om folk der kan have den på køkkenbordet uden at fodre hver dag. Hvad er det der gør, at man kan vente med at fodre? Afventer du bare at den er helt eddike-syrlig og desperat efter fodring? På forhånd tak for svar.hilsen Nathalie

  8. Hanne Hørdum Svar

    Flot og informativ artikel 👍🏻
    Jeg har imidlertid lidt svært ved at få overblik over processen. Der hvor kæden hopper af er feks hvor jeg skal tage surdej fra, så jeg har til næste bagning, samt hvor mange gange ælter jeg, og hvornår foregår koldhævning. Kunne du lave en opsummering i punktform, feks
    1. Fodr din surdej
    2. Bland mel og vand
    3 etc.
    Hilsen Hanne

  9. Manfred Federau Svar

    jeg synes du mangler st fortælle, hvordan du tilføjer surdejen når du er færdig med autolysen. Je gforestiller mig det kan være vanskeligt at fordele durdejen jævnt i den autolyserede dej.

    • Ikke hvis hydreringen i dejen er høj nok. Ellers kan man ælte den ind 🙂

      Jeg skal være ærlig at sige at jeg er gået helt væk fra autolyse. Jeg blander alt og lader dejen stå i en time, og så laver jeg stræk og folk. Jeg har gjort det i årevis og det virker lige så godt og man ender ikke med at glemme saltet 🙂