Hemmeligheden bag fantastisk surdejsbrød!

Kommentér 9 svar

Din information

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Christina Skelmose Schneider Jørgensen Svar

  Hej jeg er ny surbrødshjemmebager, det der sker for mig er at dejen bliver alt for flydende og er ikke til at forme hvad sker der? Kan det skyldes at hævetiden bliver for lang

  • Hvis den ikke var meget flydende tidligere i processen lyder det som om du har overhævet dejen.

   Hvilken slags mel har du brugt?

 2. Ditte Brix Svar

  Hej!
  De to første gange jeg lavede lyse surdejsbrød lykkedes det perfekt. Men nu vil dejen pludselig slet inke hæve, selvom jeg gør præcis det samme.
  Min surdej er fint aktiv, og kan flyde inden jeg går i gang. Jeg fodrer den ca 4 timer før brug.
  De første oar gange æltede jeg i maskine og det gik fint – siden blev dejen klistret og våd.
  Så forsøgte jeg med håndæltning. Gluten udvikler sig fint – men dejen vil stadig ikke hæve!!

  Hvad tænker du, jeg gør forkert?
  Mvh
  Ditte

  • Er dit køkken meget koldere pludseligt? Jeg plejer at stille min dej til hævning i min hævekasse sat til 30 grader.

 3. Steffen Svar

  Hej Sune. Jeg har en ovn som kan gå ned til 30 grader. Vil jeg kunne hæve mine deje deri, på samme måde som du hæver i din hævekasse? Og hvor længe hæver du dem deri? Og er det altid ved 30 grader? Mvh Steffen.

 4. Morten Vingborg Svar

  Hurtigt spørgsmål. Du fodrer den både 1:2:2 og 1:5:5. Er den ene for at gøre det klar til bagning og den anden for at holde den i live?

  • Forholdet man fodrer i er en afvejning af hvor hurtigt man har brug for sin surdej (1:1:1 f.eks. eller endda 2:1:1) eller hvis man f.eks. fodrer om aftenen og vil have den klar til at bage om morgenen (f.eks. 1:5:5).

   Hvis du gerne vil have en MEGA god surdej som kan vokse op imod 4 gange størrelsen, så fodr din surdej 1:50:50 og lad den vokse til en begynder at falde sammen. Gentag en fire-fem gange. Det kan med fordel gøres ved en høj temperatur, omkring 30 grader 🙂

 5. Manfred Federau Svar

  jeg synes du mangler st fortælle, hvordan du tilføjer surdejen når du er færdig med autolysen. Je gforestiller mig det kan være vanskeligt at fordele durdejen jævnt i den autolyserede dej.

  • Ikke hvis hydreringen i dejen er høj nok. Ellers kan man ælte den ind 🙂

   Jeg skal være ærlig at sige at jeg er gået helt væk fra autolyse. Jeg blander alt og lader dejen stå i en time, og så laver jeg stræk og folk. Jeg har gjort det i årevis og det virker lige så godt og man ender ikke med at glemme saltet 🙂