Guide til surdejsbrød ridsning

Print

Du er begyndt at bage surdejsbrød. Du har passet og plejet din dej, strukket og foldet den forsigtigt. Holdt øje med den mens den voksede sig let og boblende. Formet dejen og lagt den i hævekurve og lagt den i køleskabet. Nu er det tid til at bage. Du tager dejen ud og sætter den på bagepapir for at ridse dejen. Du stivner. Du har ingen idé om hvordan du gør det. Det er tid til at læse min guide til surdejsbrød ridsning.

Den måde du ridser dit brød er din signatur på brødet. Det giver brødet et look som folk vil genkende. Det hjælper også dit brød med at åbne sig op og hæve fantastisk op. Det kan også give en lettere krumme, med nogen bestemte ridsninger. Det handler om hvad du selv er ude på at opnå.


Hvad du gerne vil se hvordan alle disse ridsninger er lavet med levende billeder, har jeg en video på min YouTube kanal som viser dem alle.

Hvilke værktøjer skal jeg bruge til surdejsbrød ridsning?

Reklamelinks! Links til ingredienser/værktøj i denne sektion er affliatelinks, hvilket betyder at hvis du køber et produkt får jeg nogen penge som bruger til at køre dette site!

For at lave gode ridsninger har du brug for et virkeligt skarpt barberblad og noget som kan holde det.

Der er ikke nogen praktisk grund til at købe en dyr eller speciel ridsekniv, ud over måske Wire Monkey UFO, som er super praktisk til kunsteriske ridsninger. Når det er sagt, kan du nemt lave din egen med to runde stykker træ, en møtrik og en bolt. Den bliver nok ikke lige så smuk, med mindre du er mester i træudskæring.

Det sidste stykke værktøj er vigtigt for at kunne manøvrere dejen rundt, så du ikke skal ridse fra mærkelige vinkler. Det er meget nemmere at ridse fra toppen til bunden af dejen, end at prøve at ridse fra bundet til toppen med ridsekniven på hovedet. Et kage turntable, som man normalt bruger til at dekorere flotte kager er en god løsning på dette problem.

De tre ting som du har brug for er:

Hvordan kan jeg øve surdejsbrød ridsning?

En måde at øve surdejsbrød ridsning er at øve de bevægelser som du skal lave for at lave ridsningen, men uden at bruge en dej. Den gør det nemmere at øve ofte, selvom du måske kun bager en gang om ugen.

En måde du kan gøre det på er at forestille dig at du har brødet foran dig og lave de forskellige snit med ridsekniven i hånden.

En anden måde at øve det på er at tegne et rundt brød eller cigarformet brød på et stykke papir og udføre de enkelte snit med en sprittus som en snyde-ridsekniv. Jeg har lavet PDF skabeloner som du kan hente og udskrive selv:

Skabelon for at øve ridsning af runde brød kan hentes ved at trykke på denne knap:


Skabelon for at øve ridsning af cigarformede brød kan hentes ved at trykke på denne knap:

Hvordan udvikler jeg min dej til perfekt surdejsbrød ridsning?

Når du bager surdejsbrød er der bestemte ting som er virkelige vigtige for at få gode resultater. Selve ridsningen for eksempel vigtigt for hvor meget dit brød hæver op.

For at kunne lave perfekte ridsninger på dit surdejsbrød skal du først og fremest udviklen gluten i dejen, du skal fermentere din dej længe nok, ikke for meget og ikke for lidt, og du skal forme dejen ordentligt.

Jeg har lavet en guide for at få dit brød til at hæve op hver eneste gang, som forklarer alt dette i detaljer. Hvis du allerede bager fantastisk brød, men gerne vil blive bedre til at ridse, eller du vil have inspiration til nye ridsninger, så læs videre.

Surdejsbrød ridsning indeks

Indekset er her for at gøre det nemmere for dig. Når du kommer tilbage kan du nemt hoppe til lige præcis den ridsning du gerne vil se. Bare klik på navnet og du bliver automagisk transporteret til beskrivelsen på den ridsning.

Runde brød

 1. Korset
 2. Diamant skravering
 3. Vinduesrude
 4. Bladet
 5. Spiralen
 6. Kunsterisk ridsning

Cigarformede brød

 1. Diagonale linjer
 2. Øre
 3. Fransk snit
 4. Bladet
 5. Lige linjer
 6. Kunsterisk ridsning

Surdejsbrød ridsning til runde brød

Korset

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et rundt brød med korset

Korset er nok en af de nemmeste ridsninger, hvis du ikke lige regner “linien” med, som essentielt er et halvt kors.

Denne ridsninger åbner brødet godt op. Ridsekniven holdes i en 90° vinkel (hvis man tæller fra bordpladen), så du holder ridsekniven lige nedad. Hvis du godt kunne tænke dig et øre, så kan du vippe bladet let til højre eller venstre. Mere om ører i sektionen om de cigarformede brød.

Du udfører den ved at snitte fra midten i toppen af dejen ned til midten i bunden. Drej herefter dejen 90° og gentag snittet. Det er super nemt.

Det ser sådan her ud efter det er bagt. Jeg synes det er en pæn og simpel ridsning, der ser flot ud.

Diamant skravering

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et rundt brød med diamant skravering

En diamant skravering er nok min favorit ridsning til runde brød. Når dit brød hæver godt op så åbner det virkeligt brødet. De ligner lidt en eksplodende planet. Hvert eneste snit åbner op med gluten strenge. Det ser bare super fedt ud.

Du udfører ridsningen på denne måde: hold ridsekniven lige ned. Skær et sæt paralelle linjer på din dej. Så mange der nu passer med ca. 2,5 cm imellem hvert snit. Drej herefter dejen omkring 30° og gentag med et sæt paralelle linjer.

Det ser sådan ud efter at det er bagt:

Vinduesruden

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et rundt brød med viduesruden

Viduesruden. Nej, den er ikke relateret til glutenudviklingstesten. Den er ret nem at lave og laver et virkelig smukt brød. Korset på toppen er valgfrit. Hvis du gerne vil være endnu mere fancy kan du f.eks. lave et lille hvedeaks inde i vinduesruden.

Du udfører ridsningen sådan her: hold ridseknive lige nedad og sæt to paralelle linjer på dejen. Drej dejen 90° og gentag snittet. Afslut ved at lave et ornament inde i vinduesruden.

Det ser sådan ud efter at det kommer ud af ovnen:

Bladet

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et rundt brød med bladet

Bladet får dit smukke runde brød til at ligne et blad. Det er en smule sværere end dem ovenover, så hvis du stadig er ny ud i ridsningens kunst så start med nogen af dem. Det ser dog rigtigt flot ud, så når du har fået lidt mere erfaring med ridsekniven skal du helt sikkert prøve denne ridsning.

Du udfører den på denne måde: forestil dig en linje ned gennem midten af dejen, start på en vilkårlig side af dejen som er ca. 45° på linjen. Drej dejen rundt og gentag linjerne på den anden siden, men spejlvendt.

Sådan ser brødet ud med bladet på. Ser det ikke fedt ud?

Spiralen

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et rundt brød med spiralen

Spiralen er ikke din helt almindelige ridsning og den er sværere end dem ovenover. Med denne ridsning har du virkelig brug for et kage turntable, som du nok lagde mærke til hvis du så min video.

Du udfører ridsningen sådan her: kom knivspidsen ned i midten af dejen. Begynd at dreje dejen rundt mens du bevæger ridsekniven længere og længere ud mod kanten. Det svære her er at bevæge dejen rundt i en flydende bevægelse mens man skal bevæge ridsekniven.

Sådan ser det ud efter at det er blevet bagt:

Kunsterisk ridsning

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et rundt brød med en artistisk ridsning

Kunsterisk ridsning er ikke en bestemt ridsning, men præcis hvad du vil have det til at være. Det er “next level” ridsning og måske over 9000? Jeg startede med det efter en guide af Anna Garbor som viste hvordan man starter med kunsteriske ridsninger. Denne ridsning er inspireret af den hun laver i videoen, men er lavet så brødet kan åbne op i midten, hvilket jeg virkelig elsker i et godt surdejsbrød.

Sådan udfører du denne ridsning: lav et kors på dejen ved hjælp af noget husholdningsgarn. På hver linie snit et hvedeaks. Når du har snittet alle fire aks, så skær nogen buer udenom. Du skal sikre dig at midten af dejen er skåret helt fri så brødet kan åbne sig op der.

Prøv lige at se på det brød. Er det ikke bare smukt?

Fanastisk surdejsbrød ridsning til cigarformede brød

Diagonale linjer

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et cigarformet brød med diagonale linjer

Dette er en super nem ridseteknik og giver et helt klassisk franskbrød look.

Du gør det på den her måde: hold ridsekniven lige nedad. Skær paralelle linjer på ca. 65° vinkel fra den ene anden af brødet til den anden.

Sådan ser det ud når det er bagt:

Øre

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et cigarformet brød med et øre

Folk elsker ører. Nej, ikke dem på siden af hovedet, men dem der åbner brødet op og løfter skorpen. Specielt bagere elsker denne ridsning, for den viser virkelig at man forstår at arbejde med sin dej så den er perfekt udviklet.

Sådan udfører denne ridsning: hold din ridsekniv i en 30° vinkel (hvor bordpladen er 0°). Snit fra den ene ende som er længst væk fra dig helt over til forenden af brødet. Gå snittet efter og lav det lidt dybere så brødet kan åbne sig endnu mere.

Det ser sådan her ud. Læg mærke til at den del af dejen som startede næsten helt nede ved bunden af dejen på den ene side har løftet sig helt op til toppen af brødet. Gæren i din surdej er fantastisk!

Fransk snit

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et cigarformet brød med fransk snit

Det franske snit er helt klart mit yndlings til cigarformede brød. Det ser bare så smukt ud.

Sådan udfører du denne ridsning: hold ridsekniven i en 75° vinkel. Snit et langt snit fra toppen af brødet på en vinkel af ca. 45° på den lange led. Flyt længere ned af dejen og behold vinklen på ridsekniven. Start snittet så det anden snit overlapper der hvor den første snit slutter.

Sådan her ser det ud når det er bagt:

Bladet

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et cigarformet brød med bladet

Ridsningen af bladet på et cigarformet brød er en variation af bladet på et rundt brød. Denne har dog et langt snit i midten hvor brødet kan åbne sig op.

Sådan gør du for at lave denne ridsning: start ved at have brødets korte ende mod dig. Hold ridsekniven lige ned. Start ved toppen af dejen og snit hele vejen ned til bunden. Drej dejen 45° til højre og snit paralelle linjer ca. 45° på snittet i midten. Drej dejen 180° og snit et spejlvendt design af de linjer du lavede på den anden side.

Sådan ser det ud efter at det er bagt:

Lige linjer

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et cigarformet brød med lige linier

De lige linjer er også en meget smuk ridsning og er ikke så svær at lave endda.

Sådan udfører du denne ridsning: hav brødet så den korte ende vender ud mod dig. Hold ridsekniven lige ned og lav en snit i midten, hele vejen fra toppen ned til bunden.

Flyt nu til ca. halv mellem midtersnittet og brødets kant til højre for midtersnittet og lav et tilsvarende snit. Gentag på den venstre siden af midtersnittet. Fyld de restende huller ud med tilsvanede snit. Fire snit i alt.

Sådan ser brødet ud efter en lille tur i ovnen:

Kunsterisk ridsning

Skabelon for surdejsbrød ridsning af et cigarformet brød med artistisk ridsning

Dette snit er et jeg selv er kommet op med til cigarformede brød. Jeg elsker hvordan den bølgende linje i midten virkelig lader brødet åbne op.

Sådan udfører du denne ridsning: hav brødet med den korte ende mod dig. Lav en lang bølget linje fra toppen af dejen hele vejen ned til bunden. Drej brødet 90° til højre og lav et hvedeaks på langs af dejen. Drej brødet 180° og gentag hvede akset på præcis samme måde som du gjorde på den modsatte side. Så bliver de spejlvendte i forhold til hinanden.

Sådan ser det ud efter at været bagt:

Opskriften

Opskriften som jeg har brugt til alle tolv brød er min opskrift på “verdens nemmeste surdejsbrød” med friskmalet fuldkornshvedemel.

Overordnet set bliver dejen blandet dagen før om aftenen. Så fermenterer den på køkkenbordet til den næste dag, hvor det bliver delt og formet to gange og herefter i hævekurve. Så tændes ovnen og brødene hviler i køleskabet til de er klar til at blive bagt.

Konklusion på surdejsbrød ridsning

Det ser sådan du laver både helt almindelig og nogen mere fancy surdejsbrød ridsninger.

Jeg håber du har lært noget nyt i dag. Hvis du stadig ikke er helt sikker på hvordan du udfører de forskellige ridsninger ud fra beskrivelsen og skablonen, så se min video på YouTube.

Der er timestamps i videoens beskrivelse, så du kan hoppe til præcis den ridsning du er interesseret i at se udført. Eller du kan se hele videoen, den er meget afslappende at kigge på synes jeg.

Del gerne på social medier så andre kan lære surdejsbrød ridsning

Nu ved du hvordan du laver surdejsbrød ridsning som en professionel. Hvis du synes at det var hjælpsomt så overvej at dele det med andre bagere på sociale medier. Det ville gøre mig rigtigt glad.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Steffen Svar

  Hej Sune.
  Fed fed side, mega gode oplysninger.
  Hvor har du din ridse kniv fra?
  Mvh
  Steffen

 2. Susanne Koborg Svar

  Super god side du har 🙂
  Har lige et spørgsmål: Hvor dybt skal man ridse?
  Mvh Susanne