Opskrifter med overskydende surdej

Surdej er en fantastisk ting at arbejde med, men et af de store problemer er alt det mel som ryger lige ud i skraldespanden. Det er bare ren madspild. Heldigvis behøver det ikke at være sådan. Her er mine bedste overskydende surdej opskrifter.

En surdej består af få ting: mel, vand, vild gær og mælkesyrebakterier. Det er mælkesyrebakterierne som giver surdejen sin karakteristiske sure lugt og smag.

Læs mere

Tandoori kyllingeburger

Tandoori kylling er en fantastisk spise som stammer fra Indien. Kyllingen marineres i yogurt og krydderier. Den skal, klassisk set, tilberedes i en cylindrisk lerovn, kaldet en tandoor. Retten spises over hele verdenen, men har siden rødder i det sydlige asien, nærmere bestemt Indien. Her er min opskrift på en absolut fantastisk tandoori kyllingeburger.

Der er beviser for at folk har spist tandoori kylling omkring 3000 år før vor tidsregning. Der må i den grad være tale om en klassiker. I 1960’erne blev retten populær i den vestlige verden. I dag kan den spise over hele kloden i de fleste byer som har en Indisk restaurant.

Læs mere

Foodgeek’s bagerværktøj

Internettet er et fantastisk sted. Det er fund af information som man bare kan finde og bruge, og én af de ting som der ikke mangler er opskrifter på brød, mad og kager.

Problemet er bare at mange af de rigtigt fede opskrifter er udviklet af amerikanere, australiere eller englændere, og de har en tendens til at bruge andre måleenheder end vi er vant til i Danmark.

Active Dry Yeast eller noget andet

Når de bager bruger de som regel tørgær, kaldet active dry yeast, eller noget som hedder instant yeast, som vi ikke kan få i Danmark. Vi bruger almindeligvis bare frisk gær.

Læs mere

Foodgeek’s ingredienskonvertering

Internettet er fuld af fantastiske opskrifter. Mange af dem stammer dog fra lande hvor de bruger andre måleenheder end vi gør herhjemme. F.eks. i USA bruger de cup og ounces. I England bruger de pint og pounds. Jeg kan hjælpe dig med at konverteret fra cups til gram.

Mel, gryn, frø og sukker har forskellig massefylde, så 1 dl mel vejer ikke det samme afhænging om det er hvedemel, rugmel eller fuldkornsspelt. Dette værktøj hjælper dig med at konvertere mellem vægt og volume.

Læs mere
fra active dry yeast til frisk gær

Foodgeek’s gærkonvertering

Når vi bager brød og boller i Danmark bruger vi normalt frisk gær, men i USA er det mest almindelige gær for hjemmebagere af den tørrede type. Dette værktøj kan hjælpe dig med at konvertere fra Active Dry Yeast til frisk gær.

Læs mere
kylling milanese opskrift

Kylling milanese med frisk spaghetti

I Danmark har vi en tendens til enten at spise spaghetti bolognese eller carbonara når vi laver italiensk mad. Her er et alternativ: et velsmagende kyllingebryst paneret med rasp og parmesan med en dejlig cherrytomat sauce og basilikum og frisklavet pasta. Den originale udgave er med kalvekød, men kylling er et prisvenligt alternativ når man snakker hverdagsmad. Prøv min kylling milanese opskrift.

Som det de fleste italienske retter er der ikke specielt mange ingredienser. I denne er det primært cherry tomater, hvidløg, basilikum, parmesan og kylling. Mere skal der ikke til for at lave et fantastisk hverdagsmåltid.

Læs mere
bundt kage opskrift

Appelsin og birkes bundt kage med brunet smør glasur

Bundt kager er et Amerikansk fænomen inspireret af den traditionelle Europæiske kage Gugelhupf. Bundt kager kan laves i alle mulige afskygninger og er en helt fantastisk bundt kage opskrift.

Jeg følger en Instagrammer som hedder Maurizio Leo som bager fanastisk surdejsbrød, og en dag så jeg et af hans billeder af en kage som så utrolig smuk ud.

Han skrev i kommentarene at formen var lavet af firmaet Nordic Ware, så jeg gik i research mode og fandt hurtigt deres site og de havde et kæmpe sortiment af utroligt smukke kageforme.

Læs mere