Tomatpulver er en genial lille ting som kan give et umami, sødt, tomat boost til dine dressinger, sovser eller retter, og det bedst er at du kan have al den kraft i et lille-bitte glas i dit krydderiskab. Dette er min opskrift på tomatpulver.
Modne tomater er en absolut gudespise. Desværre er de kun så gode i en relativ kort periode hvert år. Ifølge Råvareguiden er juni til og med september det tidspunkt man skal spise tomater på.
Det er også der producenterne laver dåsetomater, så derfor bruger jeg helst dåsetomater til varme retter i den del af året hvor tomaterne ikke er i sæson.
Tomater har både et relativt højt syreindhold og en masse umami fra proteinet glutamat, som også er indholdet i MSG, også kendt som det 3. krydderi. Ved at tørre tomaterne ryger al syren ud af vinduet, men umamien er bebeholdt, så du kan bruge tomatpulver til at give dine retter ekstra umami, og det er ekstra velsmag.

Der er masser af tricks til at forstærke umamismagen i mad, f.eks. via sojasauce, worcestershire sauce, svampe og f.eks. fiske- og østerssauce. Salt er også en måde at fremhæve smag på, men det er ikke kun umami som bliver fremhævet men alle smage generelt.
Hvad kan jeg bruge denne tomatpulver opskrift til?
Her er nogen idéer til hvad du kan bruge tomatpulver til:
- Hjemmelavet ketchup
Med mindre du vil lave ketchup der smager som Heinz eller hjemmelavet sukkerfri ketchup kan du lave en meget hurtig version med tomatpulver:
6 spsk tomatpulver
120 ml vand
120 ml æbleeddike
½ tsk fint salt
½ tsk sennepspulver
krydderier som oregano, peber, spidskommen eller hvad du godt kan lide
Tilføj alt til en skål og rør til det er godt blandet. - Tomatsuppe
4 spsk tomatpulver
500 ml vand
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
Hæld vandet i en gryde og kog op. Tilføj tomatpulver og krydderier til vandet og lad de simre i 10 minutter. Smag til med salt og peber. - Tomatjuice
4 spsk tomatpulver
500 ml vand
Opløs fire spiseskeer tomatpulver i 500 ml vand for en helt naturlig tomatjuice. - Pizzasauce
1 dl tomatpulver
350 ml vand
½ tsk hvidløgspulver
½ tsk basilikum
½ tsk oregano
salt
Tilføj til en gryde og kog op. Skru ned og lad det simre. Tilføj krydderier (ikke salt) og lad simre til det er reduceret og tyk. Smag til med salt. - Tomatpuré
Tomatpuré kommer ofte i nogen små dåser, men med ret meget hvis man bare skal bruge en enkelt skefuld.
1 del vand
2 dele tomatpulver
Bland så meget du har brug for.
Del gerne på sociale medier
Dette er min opskrift på tomatpulver. Jeg håber du vil prøve at lave det. Hvis du laver en denne opskrift og poster den på Instagram på du rigtigt gerne tagge mig med @foodgeek.dk så jeg kan se det. Det vil gøre mig glad.

Tomatpulver
Ingredienser
- 1 kg modne cherrytomater
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 60° eller så lavt som din ovn nu kan sættes. Varmluftsovn er at foretrække, men en almindelig ovn fungerer også
- Skær tomaterne i skiver ca. 1.5 mm tykke, evt. på et mandolinjern, og læg dem i et lag på bageplader med bagepapir på. Du skal bruge 3 bageplader
- Placer tomatskiverne på en bageplade med bagepapir på
- Sæt pladerne i den varme ovn
- De er ikke færdig på et bestemt stykke tid, da det er meget ovnafhængigt, men tjek tilbage én gang i timen. I min varmluftsovn tog det omkring 16 timer på 60°. Tomaterne skal være helt tørre uden at være brændte og knække hvis de bliver bøjet
- Pil tomaterne af bagepapiret og placér i en skål
- Læg de tørrede tomater i en food processor eller en krydderikværn og kør dem til et groft pulver
- Tomaterne er klar til at blive lavet til pulver
- Opbevar pulveret et tørt og koldt sted
Rigtig spændende opskrift, som jeg ikke før er stødt på, og som absolut skal prøves. Kunne man bruge en dehydrator? Og hvilke type tomater brugte du, jeg tænker på f.eks. San Marzano og om smagen hænger ved, når de er pulveristeret.
Udover det en rigtig god blog du har :-).
God weekend.
/Søren
Du kan sagtens bruge en dehydrator. Hvor lang tid sådan en fætter skal bruge ved jeg ikke, men man kan jo tjekke indimellem.
I mit indlæg her har jeg brugt blommetomater. De mest modne og velduftende jeg nu kunne finde på denne tid af året. Det er helt klart noget der bør laves om sommeren. San Marzano ville være perfekte, specielt også fordi de har lidt mindre væske.
Smagen er god og tydelig tomat. Jeg vil sige hvis man eksempelvis laver en dressing bør man nok lade den stå og trække et par timer for at få det meste ud af det 🙂
Tak for de pæne ord 🙂
Pingback: Kalorielet thousand island dressing opskrift - Foodgeek
Må jeg spørge hvilken krydderi kværn du benytter dig af. Jeg har lidt svært ved at finde ud af hvilken jeg skal købe. Jeg ønsker at lave pulver af tomater og chili
Det er en som man sætter oven på en Kenwood køkkenmaskine. Den fungerer faktisk rigtigt godt, men jeg er skiftet til KitchenAid, så jeg bruger min blender nu om dage. En Sage the Q. Jeg ville tro jeg kunne lave ‘Will it blend?’ videoer på YouTube med den, hvis det altså stadig var 2007 😉