Hjemmelavet tomatpulver

Tomatpulver – en lille umamibooster

Tomatpulver er en genial lille ting som kan give et umami, sødt, tomat boost til dine dressinger, sovser eller retter, og det bedst er at du kan have al den kraft i et lille-bitte glas i dit krydderiskab. Dette er min opskrift på tomatpulver.

Modne tomater er en absolut gudespise. Desværre er de kun så gode i en relativ kort periode hvert år. Ifølge Råvareguiden er juni til og med september det tidspunkt man skal spise tomater på.

Det er også der producenterne laver dåsetomater, så derfor bruger jeg helst dåsetomater til varme retter i den del af året hvor tomaterne ikke er i sæson.

Tomater har både et relativt højt syreindhold og en masse umami fra proteinet glutamat, som også er indholdet i MSG, også kendt som det 3. krydderi. Ved at tørre tomaterne ryger al syren ud af vinduet, men umamien er bebeholdt, så du kan bruge tomatpulver til at give dine retter ekstra umami, og det er ekstra velsmag.

Tomatpulver opskrift

Der er masser af tricks til at forstærke umamismagen i mad, f.eks. via sojasauce, worcestershire sauce, svampe og f.eks. fiske- og østerssauce. Salt er også en måde at fremhæve smag på, men det er ikke kun umami som bliver fremhævet men alle smage generelt.

Hvad kan jeg bruge denne tomatpulver opskrift til?

Her er nogen idéer til hvad du kan bruge tomatpulver til:

  • Hjemmelavet ketchup
    Med mindre du vil lave ketchup der smager som Heinz eller hjemmelavet sukkerfri ketchup kan du lave en meget hurtig version med tomatpulver:
    6 spsk tomatpulver
    120 ml vand
    120 ml æbleeddike
    ½ tsk fint salt
    ½ tsk sennepspulver
    krydderier som oregano, peber, spidskommen eller hvad du godt kan lide
    Tilføj alt til en skål og rør til det er godt blandet.
  • Tomatsuppe
    4 spsk tomatpulver
    500 ml vand
    ½ tsk løgpulver
    ½ tsk hvidløgspulver
    Hæld vandet i en gryde og kog op. Tilføj tomatpulver og krydderier til vandet og lad de simre i 10 minutter. Smag til med salt og peber.
  • Tomatjuice
    4 spsk tomatpulver
    500 ml vand
    Opløs fire spiseskeer tomatpulver i 500 ml vand for en helt naturlig tomatjuice.
  • Pizzasauce
    1 dl tomatpulver
    350 ml vand
    ½ tsk hvidløgspulver
    ½ tsk basilikum
    ½ tsk oregano
    salt
    Tilføj til en gryde og kog op. Skru ned og lad det simre. Tilføj krydderier (ikke salt) og lad simre til det er reduceret og tyk. Smag til med salt.
  • Tomatpuré
    Tomatpuré kommer ofte i nogen små dåser, men med ret meget hvis man bare skal bruge en enkelt skefuld.
    1 del vand
    2 dele tomatpulver
    Bland så meget du har brug for.

Del gerne på sociale medier

Dette er min opskrift på tomatpulver. Jeg håber du vil prøve at lave det. Hvis du laver en denne opskrift og poster den på Instagram på du rigtigt gerne tagge mig med @foodgeek.dk så jeg kan se det. Det vil gøre mig glad.

Hjemmelavet tomatpulver

Tomatpulver

Ret: Ingrediens
Køkken: Alle
Keyword: ingrediens, tomat, tomatpulver
Prep: 10 minutter
Cook: 4 timer
Total: 4 timer 10 minutter
Antal: 1 lille glas
Kalorier: 180
Forfatter: Sune Trudslev
Næringsindhold
Tomatpulver
Per portion
Kalorier 180 Kalorier fra fedt 9
% Daily Value*
Fedt 1g2%
Salt 110mg5%
Potassium 2180mg62%
Kulhydrater 40g13%
Fiber 7g29%
Sugar 24g27%
Protein 9g18%
A-vitamin 4890IU98%
C-vitamin 228mg276%
Kalcium 110mg11%
Jern 6.8mg38%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dette pulver er en fantastisk lille opfindelse. En umamibooster til din salatdressing eller din ret.
Udskriv Pin Recipe

Ingredienser

  • 1 kg modne cherrytomater

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 60° eller så lavt som din ovn nu kan sættes. Varmluftsovn er at foretrække, men en almindelig ovn fungerer også
  • Skær tomaterne i skiver ca. 1.5 mm tykke, evt. på et mandolinjern, og læg dem i et lag på bageplader med bagepapir på. Du skal bruge 3 bageplader
    Tomatpulver opskrift
  • Placer tomatskiverne på en bageplade med bagepapir på
    Tomatpulver opskrift
  • Sæt pladerne i den varme ovn
  • De er ikke færdig på et bestemt stykke tid, da det er meget ovnafhængigt, men tjek tilbage én gang i timen. I min varmluftsovn tog det omkring 16 timer på 60°. Tomaterne skal være helt tørre uden at være brændte og knække hvis de bliver bøjet
  • Pil tomaterne af bagepapiret og placér i en skål
  • Læg de tørrede tomater i en food processor eller en krydderikværn og kør dem til et groft pulver
    Tomatpulver opskrift
  • Tomaterne er klar til at blive lavet til pulver
  • Opbevar pulveret et tørt og koldt sted
    Hjemmelavet tomatpulver

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Rigtig spændende opskrift, som jeg ikke før er stødt på, og som absolut skal prøves. Kunne man bruge en dehydrator? Og hvilke type tomater brugte du, jeg tænker på f.eks. San Marzano og om smagen hænger ved, når de er pulveristeret.
    Udover det en rigtig god blog du har :-).
    God weekend.
    /Søren

    • trudslev Svar

      Du kan sagtens bruge en dehydrator. Hvor lang tid sådan en fætter skal bruge ved jeg ikke, men man kan jo tjekke indimellem.

      I mit indlæg her har jeg brugt blommetomater. De mest modne og velduftende jeg nu kunne finde på denne tid af året. Det er helt klart noget der bør laves om sommeren. San Marzano ville være perfekte, specielt også fordi de har lidt mindre væske.

      Smagen er god og tydelig tomat. Jeg vil sige hvis man eksempelvis laver en dressing bør man nok lade den stå og trække et par timer for at få det meste ud af det 🙂

      Tak for de pæne ord 🙂

  2. Pingback: Kalorielet thousand island dressing opskrift - Foodgeek