Essentielle kogebøger for nørder – Cooking for Geeks

Jeg indrømmer det, jeg er nørd. Jeg elsker at læse, lære, og få en dybere forståelse for hvordan ting fungerer. Derfor elsker jeg bøger som går i dyben, og forklarer “hvorfor”, lige så meget som “hvad”, jeg synes det hjælper mig til bedre at forstå hvordan jeg udvikler mine egne retter.

Derfor har jeg besluttet mig for at skive en serie om de essentielle kogebøger for nørder. Jeg har en del forskellige bøger som jeg har lyst til at dele med jer, fra de spændende til de vildt tekniske; alle sammen rigtigt gode, fyldt med viden, input og inspiration.

Cooking for Geeks

I denne første del kigger jeg på en rigtig nørdet sag der hedder Cooking for Geeks. Forfatteren James Potter er egentligt uddannet computerudvikler, men har kastet sin kærlighed over forståelsen af mad i alle dens nørdede aspekter, ikke ulig mig selv. cover-0000Foran er selvfølgelig en indholdsfortegnelse, men også et indeks over alle opskrifter, som er blandet ind imellem kapitlerne, og et indeks over de interviews Jeff har lavet med madpersonligheder, så man lige kan finde de interview med Harold McGee som man har lyst til at læse igen. Bogen starter lidt let ud med et par kapitler om forfatterens tanker om næring, forskellig tilgang til tilberedning, tips, køkkenmaskiner, køkkenudstyr og om hvad der er essentielt værktøj i et køkken. Herefter følger et lidt mere kompliceret kapitel om tid og temperatur, om hvordan varme overføres når man laver mad, en stor sektion om hygiene og hvordan man holder sig på den sikre side. Vidste du f.eks. at du bør have dit køleskab sat til 2 grader? Sidst men ikke mindst på hvilke temperaturer forskellige kemiske processer sker (f.eks. nedbrydning af stivelse, maillard reaction, karamellisering). Derefter et kapitel om bagning og alt hvad man ønsker at vide om guten, biologiske (gær), kemiske (bagepulver/natron) og fysiske hævemidler (æggevider, æggeblommer, flødeskum). Den næste kapitel er en personlig favorit. Det handler om kemikalier. Både de klassiske som f.eks. salt og sukker, men også om “modernist” kemikalierne som f.eks. (iota|kappa) carrageenan, lecithin, agar og hvordan man bruger dem. Komplet med opskrifter på mange sjove ting, ekempelvis varme marshmallows som smelter når de køler ned.

Her viser Jeff Potter sig fra sin nørdede men også humoristiske side, en metode der sørger for at de grådige får til sidst ;)

Her viser Jeff Potter sig fra sin humoristiske side; en metode til at dele en kage der sørger for at de grådige får til sidst 😉

Det sidste kapitel handler om lidt mere specielt udstyr, sous vide kar, flødeskumssifon, flydende nitrogen. Super interessant og også brugbart hvis man har lyst til at bruge denne slags metoder. Jeg synes at Cooking for Geeks er en bog der leverer på alle planer. Den kan til tider være ret teknisk, men opskrifterne er brugbare og illustrerer fint de pointer som bogen laver. Hvis du godt vil vide mere om hvordan forskellinge tilberedningsprocesser ændrer råvarerne er dette bogen for dig. Du kommer til at forstå hvorfor man bruger gær nogen gange og bagepulver andre. Hvorfor nogen kager bliver bagt på 150º og andre på 175º. Den får en klar anbefaling fra min side. Super spændende og hurtigt læst. En essentiel (koge)bog for nørder.

Tags: , , ,

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.