amerikansk flaky pie crust opskrift

Amerikansk pie crust – fantastisk, flaky og fænomenalt lækker

Amerikansk pies are fantastiske, det er der absolut ingen tvivl om. Pumpkin pie, apple pie, cherry pie, pecan pie og alle de andre. Det er en rigtig treat, og de passer rigtigt godt til efterårsvejret som er ved at snige sig ind over det danske land i disse dage. Dette er min amerikanske, flaky, pie crust opskrift, og jeg synes du skal lave en fabelagtig amerikansk pie.

Dette er en basisopskrift, så der er ikke nogen pies med i opskriften. Over det næste stykke tid vil jeg dele nogen af mine yndlingspies her på siden, hvor du skal bruge en pie crust.

Du kan selvfølgelig bruge denne pie crust opskrift til andre opskrifter du finder på nettet.

Skal dejen bages eller ej?

Pies med et vådt fyld, som f.eks. en lemon meringue pie eller pecan pie, skal have bunden bagt inden man kommer fyldet i. På den måde undgår man at bunden bliver våd i stedet for sprød. Det fænomen kalder amerikanerne “soggy bottom” og det er noget man helst vild undgå.

Pies med hele stykker frust, som f.eks. en apple pie, bages sammen med dejen. Man kommer bare fyldet direkte i den ubagte dej og bager den sammen med fyldet.

Se min smukke pieform!

Jeg har købt denne vintage, smukke, pieform fra 1950’erne på Etsy. Vi behøver slet ikke at snakke om hvad den har kostet, og overhovedet ikke hvad den kostede at få sendt til Danmark fra USA, men da jeg så den måtte jeg bare have den.

Bag min pie crust opskrift i en amerikansk pie form

Når du bager denne pie crust opskrift, kan du sagtens klare dig med en helt almindelig pieform. Jeg synes at denne her er rigtig praktisk pga. den løse bund. Bemærk at hvis du bruger links til produkter her på min blog, får jeg nogen penge hvis du køber noget.

Du skal ikke ælte dejen med denne pie crust opskrift

Når man samler dejen i denne opskrift har man to muligheder. Du skal enten bruge en foodprocessor eller en mørdejsblander.

Varmen fra dine hænder vil nemlig smelte smøret, så du ikke har store klumper af smør i dejen som kan smelte og netop gør dejen ‘flaky’.

Du vil også undgå at opbygge for meget gluten i dejen, så derfor skal du hverken ælte eller blade mere end allerhøjest nødvendigt. Modsat et godt brød hvor glutenstrukturerne er din ven, er det præcis det som gør din tærtedej hård.

Hvorfor er der vodka i dejen?

Det er også glutenudivkling der gør at du skal komme vodka i dejen. Alkohol trænger nemlig ikke ind i melets celler som vand gør det, så det betyder at du yderligere hæmmer udviklingen af gluten.

Det meste af alkoholen fordamper under bagningen, men hvis du eller dem der skal spise tærten ikke kan eller vil indtage ting med alkohol så kan du erstatte vodkaen med vand. Sørg dog for at det er iskoldt.

Hvordan bager man tærten?

Hvis du skal lave en tærte med fyld som ikke skal bages, det kunne være en banana cream pie eller en chocolate pudding pie, så skal bunden bages i ca. 30 minutter.

Hvis du skal lave en tærte hvor fyldet skal bages med tærtedejen, skal du kun bage din pie crust til den er lige akkurat brunet, ca. 22 minutter.

pie crust opskrift

Nå du bager dejen i formen er det vigtigt at du har noget til at veje dejen ned så den ikke bobler op. Jeg har så nogen smarte keramiske kugler til formålet, men du kan sagtens bruge ris eller bønner.

Kan man fryse dejen?

Dejen kan holde sig fem dage i køleskabet og helt op til to måneder i fryseren. Når du skal bruge tærtedejen fra fryseren så lad den tø op i minimum 12 timer i køleskabet.

Når jeg vil bage en tærte så plejer jeg altid at lave to portioner, og fryser den anden portion. Så går det meget hurtigere når man skal lave en pie næste gang.

Del gerne på sociale medier

Dette er min amerikanske, flaky, pie crust opskrift. Jeg håber du vil prøve den. Hvis du laver en pie med den og poster den på Instagram på du rigtigt gerne tagge mig med @foodgeek.dk så jeg kan se det.

Amerikansk, flaky pie crust

Ret: Bagværk
Køkken: Amerikansk
Forberedelse: 15 minutter
Tilberedning: 25 minutter
Hviletid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 40 minutter
Portioner: 2 pie crust
Kalorier: 1582kcal
Forfatter: Sune Trudslev
En fantastisk, smørfyldt, knasende, fald-fra-hinanden, flaky pie crust som giver den bedste pie du har lavet i dit liv.
Print Recipe

Ingredienser

  • 220 gram smør
  • 120 ml vodka
  • 120 ml vand
  • 350 gram hvedemel
  • 1 tsk fint salt
  • 1 spsk sukker

Sådan gør du

Gør klar til at lave dejen

  • Skær smørret ud i små firkanter ca. 1x1x1 cm. Mål vand og vodka op
  • Stil smør, vodka og vand i køleskabet i mindst 30 minutter

Lav dejen

  • Kom mel, salt og sukker i foodprocessoren og puls til det hele er blandet sammen. Hvis du ikke har en foodprocessor så kom det i en skål og rør det sammen med et piskeris
  • Fordel det smør ud over melet. Puls et par gange til det er kombineret. Smørklumperne skal være ca. på størrelse med en ært. Hvis du ikke bruger foodprocessor så brug helst en mørdejsblander, da du ellers varmer smørret for meget op
  • Tilsæt halvdelen af vandet og halvdelen af vodkaen. Puls et par gange for at kombinere det hele
  • Test dejen ved at klemme den mellem to fingre. Hvis den nemt samler sig, så er der nok væske. Ellers tilsæt mere vand eller vodka, og puls en eller to gange igen indtil den gør. Det er forskellige fra dag til dag hvor meget du har brug for
  • Hæld dejen ud på køkkenbordet og saml den med hænderne. Del dejen halvt med en bordskraber. Lav hver dejklump til en tyk cirkel og pak den i film og læg i køleskabet i mindst 30 minutter. Det er meget vigtigt for at glutenforbindelserne kan slappe af, ellers får du bare en hård dej

Rul dejen ud

  • Rul hver dejklump ud til en cirkel mellem to stykker bagepapir til ca. 2-3 mm tykkelse. Den skal ca. være 5 cm større end den form du skal bruge
  • Efter du har rullet dejen ud, så rul den op på din kagerullet og læg den hen over formen. Pres forsigtigt dejen ned i kanterner
  • Klik det overhængende dej af med en saks så der ca. er 2 cm. i overskud. Fold kanten op under, og lave smukke mønstere med en gaffel eller brug to pegefringe og en tommel til at lave en kant som du kan se på mine billeder
  • Hvis den skal bages inden du kommer fyld i så fortsæt med opskriften, ellers er du færdig nu

Bag dejen

  • Sæt dejen på køl i en time. Når det er tid så varm ovnen op til 175°C
  • Læg et bagepapir ned oven på dejen og fyld op med noget som kan tynge papiret ned. Jeg har nogen keramiske kugler lavet til formålet, men du kan også bruge ris eller noget andet
  • Bag tærten i 15 minutter. Tag den ud af ovnen og fjern bagepapiret og dine ‘vægte’
  • Hvis du skal bruge en helt bagt pie crust til en tærte hvor fyldet ikke skal bages, så bag omkring 15 minutter mere. Hvis du skal bruge tærten hvor fyldet skal bages, så bag omkring 7 minutter mere

Jeg er vild med mad, kager, snacks og alt indimellem. Jeg elsker at lave masser af forsøg og finde den bedst mulige opskrift, så du ikke behøver at gøre det.

Content Protection by DMCA.com

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Pingback: Pecan pie opskrift - med bourbon - en amerikansk klassiker - Foodgeek