Hjemmelavet Heinz ketchup opskrift

Hjemmelavet ketchup der smager som Heinz

Ketchup er nok gudernes tilbehør. Masser af tomatsmag, umami, syre fra eddiken, sødmen fra sukkeret. Det er simpelthen et fabelagtigt tilbehør til oksekød og æg, kartofler, pølser, burger, pommes frites, pasta, ris. Det er en kæmpe liste. Her er min opskrift på hjemmelavet ketchup der smager ligesom Heinz.

Jeg har tidligere lavet min egen (sukkerfri) ketchup opskrift, men denne opskrift er simpelthen fantastisk. Jeg har ikke selv fundet på den, men jeg har omskrevet den til dansk, for jeg synes simpelthen det er værd at dele. Det er også den jeg bruger når jeg laver gourmet hotdogs og burgere.

Ketchup kendes under mange andre navne. F.eks. catsup, ketsup, rød sovs (red sauce) og tomato sauce. De sidste to stammer fra Storbritanien.

Lige meget hvad det hedder, så er det super lækkert og noget de fleste mennesker har i deres køkkenskab. Som andre lækre ting er det værd er lave selv.

Hvorfor lave denne hjemmelavet Heinz ketchup opskrift?

Hvorfor lavet sin egen ketchup, når man nu kan købe en fin en i supermarkedet? Jeg vil vende den på hovedet og sige: hvorfor ikke?

Hjemmelavet Heinz ketchup på en hotdog

Når du laver mad fra bunden, så ved du præcis hvad der kommer i. Når mad bliver lavet på en fabrik kommes alt muligt i for at forlænge holdbarheden. Det er meget billigere transportere varer i en almindelig lastbil end en kølebil.

Når vi laver mad derhjemme behøver vi ikke at tage disse hensyn. Vi kan bare komme de ting i der smager fantastisk, og så droppe alle tilsætningsstofferne.

Svampeketchup? Valnøddeketchup?

Når man siger ketchup, så vil de fleste mennesker nok sige at det er en amerikansk opfindelse. Det er dog en sandhed med modifikationer. Selvom amerikanerne bestemt har haft noget at sige i forhold til hvordan ketchup er i dag, startede det et helt andet sted.

Ordet ketchup stammer fra det kinesiske ord kê-tsiap. Det er navnet på en sauce lavet af fermenteret fisk. Det menes at briterne først mødte saucen der hvor nutiden Malaysia ligger.

Skål med hjmmelavet Heinz ketchup

De bragte den med sig til kolonierne i Nordamerika hvor de prøvede at genskabe den og tog denne version med sig tilbage til England. Herfra udviklede opskriften sig til primært at indeholde svampe eller valnødder. Op gennem 1800-tallet blev varianter med tomat (rester efter produktionen af andre ting med tomat) mere og mere almindelige.

I starten af det tyvende århundrede var der i den generelle befolkning en voksende nervøsitet for konserveringsmidler der blev brugt i med, som inkluderede ketchup.

For at løse det problem kom to mænd ved navn Harvey Wiley og Henry Heinz (ja, den Heinz) frem til en opskrift med kun naturlige konserveringsmidler. Den bestod af solmodne tomater (i stedet for at bruge rester) som indeholder konserveringsmiddelet pektin, en pæn mængde salt og en større del eddike end man tidligere havde brugt.

De tre ting tilsammen gør produktet langtidsholdbart, selv uden et køleskab. Der er sikkert også et par væddemål der blev klaret der.

Hvad er hemmeligheden i denne hjemmelavet ketchup opskrift?

Jeg er sikker på at Heinz har en hemmelig opskrift som bliver bevogtet lige så sikkert som Coca Cola passer på deres opskrift.

Det er dog en del nemmere at lave sin egen version af Heinz ketchup, men der er et par få ting som man skal være opmærksom på som definerer smagen og teksturen:

 • Der skal være en stor mængde eddike og sukker for at få det rigtige forhold mellem sur og sød som man kender det fra ketchup.
 • Der skal stødte nelliker i. Ikke særligt meget, men det er en integral del af smagen.
 • For at få den rigtige viskositet (hvilket betyder den måde ketchup flyder på) skal der tilsættes xanthangummi.
Hotdog med hjemmelavet Heinz ketchup

Prøv at lave denne ketchup. Den smager fantastisk, og jeg synes ærligt talt den rammer på alle de rigtige hylder i forhold til syrlighed, smag og tekstur, men er alligevel friskere og bedre end den du kender.

Del gerne på sociale medier

Dette er min opskrift på hjemmelavet ketchup der smager ligesom Heinz. Jeg håber du vil prøve den. Hvis du laver en denne opskrift og poster den på Instagram på du rigtigt gerne tagge mig med @foodgeek.dk så jeg kan se det. Det vil gøre mig glad.

Hjemmelavet Heinz ketchup opskrift

Hjemmelavet ketchup der smager som Heinz

Ret: Aftensmad, Frokost, Morgenmad
Køkken: Amerikansk, Dansk
Keyword: heinz, heinz ketchup, hjemmelavet ketchup
Prep: 3 minutter
Cook: 2 minutter
Total: 5 minutter
Antal: 1 stort glas
Kalorier: 2451kcal
Forfatter: Chefsteps.com
Næringsindhold
Hjemmelavet ketchup der smager som Heinz
Per portion
Kalorier 2451 Kalorier fra fedt 9
% Daily Value*
Fedt 1g2%
Salt 15399mg670%
Kulhydrater 586g195%
Fiber 18g75%
Sugar 300g333%
Protein 17g34%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
En hel perfekt hjemmelavet ketchup der smager ligesom Heinz
Udskriv Pin Recipe

Ingredienser

 • 400 gram tomatpasta De små dåser med meget tyk koncentreret pasta
 • 400 gram lagereddike uden farve
 • 80 gram sukker
 • 30 gram salt
 • 0.8 gram stødte nelliker (½ tsk)
 • 2 gram det tredje krydderi (evt. Aromat) valgfrit (1 tsk med top)
 • 400 gram glukosesirup
 • 2.4 gram xanthangummi (1 tsk)

Sådan gør du

 • Kom alt undtagen glukosesirup i blenderen og blend til det er en homogen masse
 • Mens blenderen kører så hæld glukosesirupen i og blend til den er blandet i massen
 • Det sidste trin er at komme xanthan gum i mens blenderen kører. Drys forsigtigt lidt i af gangen og blend til det er helt blandet
 • Opbevar på køl til du skal bruge det. Det kan holde sig op til 2 uger i køleskabet

Video

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Pingback: Tomatpulver opskrift - en lille umamibooster genéstreg - Foodgeek

 2. Pingback: Bagels med surdej opskrift - fantastiske hjemmelavede bagels - Foodgeek