Bibimbap – Koreansk stegte ris

Jeg er blevet forsikret at dette en autentisk bibimbap opskrift, men da det er en ret som egentligt bare bliver lavet af rester man alligevel har stående (i et koreansk køleskab) kan den laves på 100 forskellige måder.

Ny madinspiration er fantastisk

For et par år siden var jeg medlem af Yelp!, og der var sociale events, hvoraf én af dem “Asian Sensation” handlede om at gå ud og spise fantastisk asiatisk mad. Det var fantastisk. Der er ingen events på Yelp! mere men vi er stadig nogen stykker som går ud og spiser fantastisk (asiatisk) mad.

Tre slags kimchi

Der er én bestemt af de events som står skarpt skåret i min hukommelse. Da en af medlemmerne af klubben introducerede os for koreansk mad som hun var vokset op med. Vi fik bibimbap med alt hvad der hører til, inklusiv kimchi i tre udgaver: børne-, voksen- og heftigudgaven.

Børneudgaven var lavet samme dag, voksenudgaven havde fermenteret i en uges tid, og den heftigudgaven var fermenteret i flere måneder. Woah.

Det må siges at på den aften fandt jeg et nyt madcrush og det er koreansk mad.

Man skal da selv prøve?

Siden hen er jeg blevet introduceret til nogen rigtigt gode koreanske restauranter, men jeg synes at tiden var moden til selv at prøve kræfter med det herhjemme, så jeg bestilte en dolsot skål på eBay og ventede ellers på at den ankom.

Det tog et par gode måneder, men jeg synes at jeg helst ville prøve at lave det på den “klassiske” måde, selvom der som sådan ikke er noget galt i resultatet med at bruge en stegepande i stedet.

Kun en enkelt speciel ingrediens

Den eneste specielle ingrediens som bliver brugt i denne opskrift er gochujang, som er en fermenteret koreansk chilipasta. Jeg har købt den hos Den Kinesiske Købmand i Torvehallerne, men den kan købes hos dem online.

Hvis du ikke har lyst til at købe den kan den evt. erstattes med forskellige ting. Prøv at læse denne side for nogen idéer.

Bibimbap opskrift - Før den bliver blandet

Ikke så meget mere snak. Her er min udgave af en koreansk klassiker. Jeg håber du vil prøve min bibimbap opskrift og at du nyder den lige så meget som vi har gjort herhjemme.

Bibimbap opskrift

Bibimbap - Koreanske stegte ris
Forb. tid
35 min
Tilb. tid
55 min
Samlet tid
1 t 30 min
 


Ret: Aftensmad
Køkken: Koreansk
Keyword: Aftensmad, Æg, Bibimbap, Grøntsager, Koreansk, Stegte ris, Sundt
Antal: 4 personer
Forfatter: Sune Trudslev
Ingredienser
Kød
  • 500 gram skært oksekød (Jeg brugte ribeye steaks)
  • 1 spsk soya
  • 1 spsk ristet sesamolie
  • 1 tsk sukker
  • 0.25 tsk knust hvidløg
Grøntsager og andre ting
  • 250 gram babyspinat
  • 350 gram bønnespirer
  • 200 gram shitake svampe (Kan erstattes med champignon)
  • 200 gram gulerødder
  • 250 gram ris (Jeg brugte basmati)
  • 1 forårsløg, fint hakket
  • 4 fed hvidløg
  • 4 spsk sesamfrø
  • 1 stk agurk
  • 1 stk squash
Bibimbapsauce
  • 2 spsk gochujang
  • 1 spsk ristet sesamolie
  • 1 spsk vand
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk riseddike (Evt. en anden eddike hvis du ikke har riseddike)
  • 1 tsk knust hvidløg
Sådan gør du
Ris
  1. Hvis du allerede har noget ris liggende i køkeskabet, så hop til næste sektion.

  2. Kom 250 gram ris og 375 gram vand i en gryde med et drys salt.

  3. Skru op på fuld varme til vandet koget. Læg herefter låg på og skru ned på lav varme og kog i 12 minutter.

  4. Tag herefter gryden af blusset og lad den hvile med låg på i 12 minutter. Rør herefter grundigt i risen med en gaffel for at adskille riskornene.

Marinér kødet
  1. Rør en marianade af soya, sesamolie, sukker og knust hvidløg.

  2. Skær kødet i tynde strimler og kom et en forseglbar pose.

  3. Hæld marianden over, forsegl posen og fordel marianden godt. 

  4. Læg posen med kødet på køl i minimum 30 minutter.

Lav bibimbapsaucen
  1. Start med at riste sesamfrøene på en tør pande til de er let brunlige og dufter nøddeagtigt. Hæld dem herefter i en lille skål. Disse skal bruges i flere af de ting du skal lave så brug ikke dem alle i saucen.

  2. I en anden skål kom gochujang, sesamsolie, vand, sukker, riseddike, hvidløg og 1 spsk ristede sesamfrø i og rør rundt. 

  3. Lad saucen stå på køkkenbordet og hvile indtil du er klar til at servere.

Tilbered spinaten
  1. Vask spinatbladene grundigt.

  2. Kom vand i en lille gryde, tilsæt en tsk salt og kog op.

  3. Blanchér spinaten i 30 sekunder. Fisk bladene op med en hulske og sluk for varmen. Du skal bruge vandet igen til bønnespirerne.

  4. Knug spinatbladene til at for at fjerne overskydende vand.

  5. Tilsæt 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg, ¼ tsk fint salt, 1 tsk ristede sesamfrø og fordel grundigt med hånden.

  6. Kom spinaten i en skål.

Tilbered bønnespirerne
  1. Tænd for den lille gryde igen. Når vandet koger så tilsæt bønnerspirerne og kog i 1-2 minutter afhænging af hvor meget bid du ønsker.

  2. Hæld herefter vandet fra og skyl bønnespirerne i koldt vand.

  3. Knug bønnespirerne for at fjerne overskydende vand.

  4. Tilsæt 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg, ¼ tsk fint salt, 1 tsk ristede sesamfrø og fordel grundigt med hånden.

  5. Kom bønnespirerne i en skål.

Tilbered gulerødder og svampe
  1. Skær gulerødderne i tændstik størrelse og steg dem på en varm pande i en smule olie 2 til 3 minutter. 

  2. Smag til med salt og kom en en skål.

  3. Hvis du bruger shitake, så skær stilkene af, da de ikke smager godt. Skær i tynde skiver.

  4. Sautér svampene på samme panden i en smule olie på en varm pande til de er tilberedt. Ca. 2 til 3 minutter. 

  5. Smag til med salt og kom en en skål.

Tilbered agurk og squash
  1. Skær agurken i skiver og drys med salt. Placer i en si over en dyb tallerken og lad dem hvile i 15 minutter.

  2. Knug den overskydende væde ud af agurkeskiverne og bland med 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg og 1 tsk sesamolie og 1 tsk ristede sesamfrø. 

  3. Kom i en skål.

  4. Skær squashen i skiver og drys med salt. Placer i en si over en dyb tallerken og lad dem hvile i 15 minutter.

  5. Knug den overskydende væde ud af squashskiverne og bland med 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg og 1 tsk sesamolie og 1 tsk sesamfrø.  Steg på en varm pande i 1-2 minutter. 

  6. Kom i en skål.

Saml retten
  1. Når du samler retten kan du bruge en koreansk dolsot skål eller en god stegepande der kan gå i ovnen (plastichåndtag er no-go).

  2. Varm ovnen op til det varmeste den kan komme (min kan gå til 300 grader, men gå så højt som din kan komme). Hvis du har en pizzasten eller et baking steel så brug det, det holder godt på varmen. Hvis du bruger en dolsot skål så stil den med mens ovnen varmer op. 

  3. Hvis du bruger en stegepande så varm den godt og grundigt op så den ryger.

  4. Tag skålen ud af ovnen eller stegepanden af varmen.

  5. Start med at hælde al risen i skålen eller stegepanden. Stamp risen med en stor træske. Risen skal helst syde når den kommer på. Idéen er at nogen af risenene bliver brunet og sprøde.

  6. Arrangér grøntsagerne og kødet rundt omkring på risen.

  7. Knæk æggene på toppen af retten. Min koreanske veninde har fortalt mig at jeg gjorde det forkert ved at ikke at gøre det inde på midten, men jeg tænker de smager på samme måde 😉

  8. Kom tilbage i ovnen og steg til at æggene er færdige som du bedst kan lide dem. Det tog ca. 10 minutter i min ovn for at have en fast hvide og en flydende blomme, men hold øje, du skal tage den ud når hviden ser helt fast ud.

  9. Tag ud af ovnen. Hæld soya sauce i og bland det hele sammen med to gafler.

  10. Spis retten mens den er brændende varm med lidt ekstra ristede sesamfrø på toppen og en god gange bibimbapsauce.

  11. Jeg håber det smager dig!

    Blandet bibimbap - Lækre koreanske stegte ris

Comment 0 Replies

Your Information