Ketchup er for mange det ultimative tilbehør til kød og kartofler. Det fremhæver alle de lækre ting ved en sprød, saltet pomfrit og en fantastisk saftig burger. Dette er min helt geniale sukkerfri ketchup opskrift.
Et problem ved ketchup er dog at det er som regel fyldt med sukker. Så her er min udgave, som vi bruger med stor glæde herhjemme, og det er så sukkerfri ketchup.

Sukkeret er erstattet med sødemiddel og resten er bare tomater, krydderier og en smule eddike.
Resultatet bliver helt klart bedst med San Marzano tomater og helst dem der er vokset i Italien på siderne af Vesuvio. Det er dog til at finde dem i de danske supermarkeder nu, så du kan også gå med de friske.

Det lyder mere fancy end det er, men min ven Christian har fundet et site som sælger de ægte og sender til Danmark. Vi køber dem ofte. De har også Caputo mel, som ellers er super svært at købe i Danmark, og det er det helt rigtige mel til perfekt hjemmelavet pizza.
Du kan finde dem her på youdreamitaly.com. Hvis du synes det er for avanceret, kan du sagtens bruge en almindelig dåsetomater eller friske solmodne tomater.
Prøv denne hjemmelavet sukkerfri ketchup opskrift. Jeg lover du ikke bliver skuffet.

Hjemmelavet sukkerfri ketchup
Ingredienser
- 800 gram tomater på dåse
- 2 rødløg
- 1 stængel bladselleri
- 1 madæble
- 1 stort stykke ingefær, finthakket
- 2 fed hvidløg, knust
- 3 nelliker
- groft salt
- friskkværnet peber
- frisk basilikum
- 100 ml rødvinseddike
- 75 gram rørsukker Sukrin Gold hvis du vil have det sukkerfrit
Sådan gør du
- Skær selleri, rødløg og æble groft. Skræl og skær ingefæren og knus de to fed hvidløg
- Varm olien i en tykbundet gryde og steg alle grøntsagerne og nellikerne i olien i 10-15 minutter til det er blødt men ikke gyldent
- Hæld 300 ml vand ved
- Tilsæt tomaterne og hak dem groft i stykker med din træspartel. Tilsæt en god gang salt og noget friskkværnet peber
- Kog op og lad simre til der er ca. halvt så meget tilbage
- Kom sovsen op i din food processor eller blender og kom en håndfuld friske basilikum blade ved
- Puls til sovsen er helt puréret
- Si sovsen to gange så den er helt blank
- Kom tilbage i en ren gryde
- Tilsæt rødvinseddike og rørsukker
- Smag til med salt og peber
- Reducér sovsen den til har den rigtige konsistens
- Efter ketchupen er kølet lidt ned tilsæt atamon
- Kom på et steriliseret glas og stil på køl. Den kan holde sig 6 måneder i køleskab
Det er en superdejlig ketchup. Jeg købte godt nok ikke de fine tomater. jeg synes det er for dyrt – ikke mindst, når fragten skal lægges oveni. Lige da jeg havde lavet det, var det alt for sød og det var et rent held, at jeg ikke smed det væk. Men en uge efter, hvor jeg smagte igen, var det super godt. Jeg var i tvivl om, hvor meget blegselleri, der skulle i. En hel syntes jeg var meget, så jeg tog 1 stængel, men hvad var tanken egentlig. Jeg skal nemlig i gang med en ny portion.
Jeg er glad for at du kan lide den. Den er sådan både sød og lidt syrlig og det kan jeg godt lide 🙂
Fragten er dyr, men de er ikke så dyre per styk, så jeg plejer at gå sammen med nogen tomatentusiaster jeg kender, og så køber jeg selv 2 hele kasser. De kan jo holde sig lang tid, og de smager så godt at jeg bruger dem ofte 🙂 Nogen gange smider vi også lidt Caputo Tipo 00 mel med oveni.
Der menes én stængel. Jeg har opdateret ingredienserne så det ikke kan misforstås 🙂
Pingback: Hjemmelavet Heinz ketchup opskrift - det smager fantastisk - Foodgeek
Pingback: Tomatpulver opskrift - en lille umamibooster genéstreg - Foodgeek