Sukkerfri gravad laks med sukkerfri rævesovs

Jeg ved næsten ikke noget bedre her i verden en en laksemad med rævesovs. Folk kan servere den lækreste frokost med 117 slags pålæg for mig – hvis der er laks på bordet, spiser jeg helst 5 laksemadder og glemmer alt andet på bordet. Jeg har længe gået og taget tilløb til selv at lave gravad laks i en sukkerfri udgave. Så da Sune og jeg aftalte at lave blogbytte her i weekenden, besluttede jeg, at det var nu, det skulle være.

Sukkerfri gravad laks med rævesovs

Det er egentlig supernemt at lave gravad laks. Der er bare et par ting, man skal være opmærksom på i fht. fødevaresikkerhed, når man arbejder med rå fisk:

1: Køb en god og helt frisk laks hos fiskemanden. De dér pakker, man køber i supermarkedet, der ved man aldrig rigtig, hvor friske de egentlig er. Jeg købte en flot lakseside på knapt 1 kg hos min fiskemand – den kostede knapt 300 kr., men der var også til enormt mange laksemadder! Man behøver ikke fryse fisken ned, før man graver den – jeg spurgte fiskemanden for at være helt sikker.

2: Sørg for at have rigtig god køkkenhygiejne hele vejen gennem processen. Hellere vaske fingre og skifte skærebræt en gang for meget end en gang for lidt. Sørg især for, at dilden er godt skyllet – jordbakterier og rå fisk er ikke en kombi, vi kan lide!

3: Sørg for at bruge nok salt. Det er saltet, der konserverer fisken, så du skal tage 2 gode spiseskefulde til 1 lakseside. Sødemiddel/sukker har ingen betydning i fht. selve tilbededningen – det tager bare den grimme, salte smag, så der er ingen problemer med at bruge sødemiddel i stedet for sukker.

4: Lad være med at  tage chancer med holdbarheden. Min laks holdt i en lille uge – så syntes jeg, den begyndte at se lidt trist ud. Men med mit tempo i laksespisning er det nu også meget fint 🙂

Når alt det er på plads, så kan du sagtens kaste dig ud i at lave sukkerfri gravad laks – og lav da lige en portion sukkerfri rævesovs også! Det smager helt henrivende! Et sidste tip: køb en god dild, fx hos fiskemanden. Det smager tusind gange bedre end de dér små, triste potter nede fra Netto.

Sukkerfri gravad laks med rævesovs

Sukkerfri gravad laks med sukkerfri rævesovs

 • 1 lakseside
 • 3 spsk Sukrin Gold
 • 2 spsk fint salt
 • 2 tsk hvid peber
 • 1 rigtig stort og velvoksent bundt dild

Bland Sukrin Gold, salt og peber godt sammen i en skål.

Skyl dilden grundigt. Jeg synes, det er lettest bare at komme den i en skål med iskoldt vand – så løsner alt skidt sig. Dup dilden grundigt af på et stykke køkkenrulle, fjern stilkene, og hak dilden fint.

Find et fad, som laksesiden kan være i, når den er skåret midt over. Jeg bruger en foliebakke – det er enormt praktisk til denne slags formål.

Bred laksesiden ud på et skærebræt. Føl efter med fingrene, om der er nogle små ben, der skal fjernes. Skær laksen midt over, og drys begge stykker med salt/sukker/peber-blandingen og den hakkede dild. Det skal virkelig være et tykt og godt lag dild, synes jeg, så sørg for at købe rigeligt.

Sukkerfri gravad laks med rævesovs

Læg laksestykkerne sammen med skindsiden udad. Pak dem grundigt ind i film, læg i foliebakken, og stil hele herligheden i køleskabet med noget tungt ovenpå. Jeg lagde et træskærebræt oven på laksen og proppede så diverse dåser, oste og andet godt fra køleskabet ovenpå.

Nu skal laksen bare stå og trække i 2 dage. Vend den nogle gange undervejs.

Servér din sukkerfri gravad laks skåret i tynde skiver med sukkerfri rævesovs:

 • 1 stort bundt dild af god kvalitet
 • Ca 1 dl rapsolie
 • ½ dl hvidvinseddike
 • ½ dl sennep – jeg brugte en blanding af grovkornet sennep og French’s Mustard
 • 2 spsk. Sukrin Gold
 • Salt og peber

Pisk rapsolie, hvidvinseddike, sennep og Sukrin Gold sammen, og smag til med salt og peber. Skyl dilden, dup den grundigt tør, hak den fint, og rør den i rævesovsen. Hæld på et rent glas, og opbevar på køl. Det holder sig i hvert fald 1 uge, og sikkert også meget længere.

Den sukkerfri rævesovs er relativt tynd i fht. den, du køber på tube – men den er altså heller ikke fyldt med emulgatorer og andet skidt. Og den smager helt fantastisk!

Velbekomme 🙂

Sukkerfri gravad laks med rævesovs

[starbox]

Tags: , , ,

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Iben Svar

  Hola 🙂
  Et spørgsmål vedr. din rævesovs – kan man evt bruge olivenolie i stedet for rapsolie, eller er det fordi den ska være neutral i smagen? 🙂

  • Hej Iben
   Rigtigt gættet – jeg bruger rapsolie, fordi den er mere neutral i smagen. Du kan godt forsøge dig med olivenolie eller evt. en kombination af olivenolie og rapsolie. Men jeg tror, det bliver bedst med rapsolie 🙂
   Vh Louise