Ost på abonnement

Ost på abonnement

Du har købt en ost i supermarkedet, du kommer hjem og pakker den ud og den smager næsten ikke af noget og har lidt en tekstur som tykt smør, du skulle være taget til ostehandleren

Jeg elsker virkelig ost, det er én af de bedste madvarer der nogensinde er opfundet. Jeg er bestemt ikke fan af supermarkedsost. Som special ostebutikkerne lukker ned i flæng bliver det sværere og sværere at få god ost. 

Jeg har fået tilsendt en mellem pakke fra Klingenberg ost for at prøve at se hvad det er for noget.

Jeg fik kassen leveret med og den ankom inden kl. 7 om morgenen så jeg lige kunne tage pakken og sætte den på køl inden jeg tog på arbejde. Praktisk. 

Indholdet i kassen

Den kasse jeg fik indeholdt 6 oste og 2 slags osterelateret tilbehør. Lad mig beskrive hvad der var i kassen:

  • Bergkäse fra Tyskland
    Allgäuer Bergkäse eller Allgäuer bjergost er beskrevet som en hård mørkegul ost, og er som den eneste ost i Tyskland med beskyttet oprindelsesbetegnelse

  • Krystalost fra Danmark
    Them Krystalost er beskrevet som  en fast, moden og aromatisk ost uden at være stærk. Smagen er med noter af salt, umami og mere sødme en parmasan

  • Antvorskov ost fra Danmark
    Antvorskov ost fra Antvorskov Gods er beskrevet som fastost af Emmenthaler-typen. Sødlig smag med noter af nød. Dansk ”terrior” ost produceret i Østvendsyssel
  • Klosterost fra Danmark
    Vrejlev Klosterost er lagret i min. 35 uger. Efter fremstillingen modnes osten i en kælder dybt under de tykke mure på Vrejlev Kloster. Klimaet i kælderen giver en hår, fast og tør ost – perfekt til et glas rødvin, gratinering eller revet over en salat
  • Fyrtårnsost fra Danmark
    Thise Fyrtårnsost er beskrevet som en ekstra lagret Vesterhavsost. Deres ostemester udvælger de ypperste Vesterhavsoste og sørger for at de lagres minimum et år, hvor den klassiske Vesterhavsost er lagret ca. 6 måneder. Efter et år er osten mere fast, har endnu mere smagsfylde – endnu mere Vesterhav
  • Rocinante Queso de Cabra
    Queso de Cabra er en pasteuriseret spansk ost fremstillet af gedemælk. Alderen er ca. 1 måned og denne ost har en elfenbenfarvet karakter og en halvfast tekstur
  • Tilbehør: tomatmarmelade og sennep med honning og peberrod

Alt i alt en interessant kasse som jeg virkelig så frem til at få prøvet.

Jeg gemte kassen til ugen efter og så besluttede jeg at lave en lille ostetapas for mig og ungerne.

Ostetapas er fabelagtigt

Så jeg indkøbte nogen kiks, grønne og sorte oliven, friske figner og nogen helt imodståelige brombær, nogen store søde blå vindruer og lidt mandler og valnødder.

Tapas af enhver art er noget jeg er stor fan af. Folk kan spise lige hvad de har lyst til, så hvis de ikke er til stærke pølser eller en heftig Stilton så tager de bare hvad de lige har lyst til. Alle bliver glade.

Min ene søn havde besluttet sig for at han skulle smage alle ostene. Den anden tog kun de sikre valg. Sådan er vi så forskellige.

Selve smagningen

Jeg fyldte en lille tallerken og satte mig i et stille hjørne og smagte på alle ostene enkeltvis.

Mellem hver ost spiste jeg en kiks for lige at nulstille paletten. Her er mine noter:

  • Bergkäse – smager og minder mest om en mellemlagret danbo
  • Krystalost – hård, porøs, salt, umami, sødme
  • Antvorskov – mild, nødder, emmenthaler
  • Fyrtårnsost – fast, lidt porøs, salt, meget umami
  • Klosterost – hård, meget porøs, kraftig salt, fantastisk madost
  • Rocinante – halvfast, smag af hasselnødder, minder meget om Manchego, smager ikke af gedeost

Konklusion

Fem ud af de seks oste var rigtigt lækre og klart ud over noget man normalt finder i sit supermarked.

Den eneste som jeg synes var kedelig var Bergkäse som, for mig, virkede både smag og teksturagtigt om en ganske almindelig Danbo ost af det der i supermakedet kaldes mellemlagret, hvilket for mig betyder ingen smag og let gummiagtig tekstur.

Mad på abbonnement er det nye sort. Valget bliver i stor udstrækning taget ud af hænderne på forbrugeren, men til gengæld er fordelen at man kommer til at prøve ting man måske normalt ikke ville prøve.

Klingenberg har tre forskellige kasse man kan vælge imellem:

  • Lille – 4 oste – 349 kr./md.
  • Mellem – 6 oste – 449 kr./md.
  • Stor – 8 oste – 529 kr./md.

Jo større pakke du køber, jo mere ost får du for pengene. Ost er dyr, god ost er rigtig dyr. Jo længere en ost er lagret, jo flere liter mælk er der brugt for at lave den.  Jeg synes prisen er ganske rimelig.

Jeg spiser dog kun ost i weekenden, da så selv den lille pakke er for meget ost til en måned for mig. Jeg kunne måske godt ønske mig ‘singlekassen’ som har mange oste, men måske halvt så store. Det ville føles luksusagtigt.

Hvis du er interesseret i at læse mere om de kasser man kan få kan du læse hos Kingenberg ost.

Jeg er vild med mad, kager, snacks og alt indimellem. Jeg elsker at lave masser af forsøg og finde den bedst mulige opskrift, så du ikke behøver at gøre det.

Tags: , ,

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.