En fantastisk ret som du bør lave med hvad du har liggende i køleskabet. De færreste af os har køleskabet fuldt af ingredienser til koreansk mad, så er dette en specifik opskrift. Du må gerne improvisere.
1tskriseddike(Evt. en anden eddike hvis du ikke har riseddike)
1tskhvidløg, knust
Til serveringen
Soyasovs
Kimchi
Ristede sesamfrø
Sådan gør du
Ris
Hvis du allerede har noget ris liggende i køkeskabet, så hop til næste sektion.
Kom 250 gram ris og 375 gram vand i en gryde med et drys salt.
Skru op på fuld varme til vandet koget. Læg herefter låg på og skru ned på lav varme og kog i 12 minutter.
Tag herefter gryden af blusset og lad den hvile med låg på i 12 minutter. Rør herefter grundigt i risen med en gaffel for at adskille riskornene.
Forbered grøntsager og tilbehør
Skær squashen i skiver og drys med salt. Placer i en si over en dyb tallerken og lad dem hvile i 15 minutter.
Skær agurken i skiver og drys med salt. Placer i en si over en dyb tallerken og lad dem hvile i 15 minutter.
Hak forårsløget fint og kom det i en lille skål
Pil fire fed hvidløg og knus dem ned i en lille skål
Skær gulerødderne i tændstik størrelse
Skær svampene i tynde skiver. Hvis du bruger shitake, så skær stilkene af, da de ikke smager godt
Rist sesamfrøene på en tør pande til de er let brunlige og dufter nøddeagtigt. Hæld dem herefter i en lille skål til afkøling
Knug den overskydende væde ud af agurkeskiverne og kom i en skål
Bland agurkeskiverne med 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg og 1 tsk sesamolie og 1 tsk ristede sesamfrø.
Knug den overskydende væde ud af squashskiverne og kom i en skål
Bland squashskiverne med 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg og 1 tsk sesamolie og 1 tsk sesamfrø.
Marinér kødet
Rør en marianade af soya, sesamolie, sukker og knust hvidløg.
Skær kødet i tynde strimler og kom et en forseglbar pose.
Hæld marianden over, forsegl posen og fordel marianden godt.
Læg posen med kødet på køl i minimum 30 minutter.
Lav bibimbapsaucen
I en anden skål kom gochujang, sesamsolie, vand, sukker, riseddike, hvidløg og 1 spsk ristede sesamfrø i og rør rundt.
Lad saucen stå på køkkenbordet og hvile indtil du er klar til at servere.
Tilbered spinaten
Vask spinatbladene grundigt.
Kom vand i en lille gryde, tilsæt en tsk salt og kog op.
Blanchér spinaten i 30 sekunder. Fisk bladene op med en hulske og sluk for varmen. Du skal bruge vandet igen til bønnespirerne.
Knug spinatbladene til at for at fjerne overskydende vand og kom i en skål
Tilsæt 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg, ¼ tsk fint salt, 1 tsk ristede sesamfrø og fordel grundigt med hånden.
Tilbered bønnespirerne
Tænd for den lille gryde igen. Når vandet koger så tilsæt bønnerspirerne og kog i 1-2 minutter afhænging af hvor meget bid du ønsker.
Hæld herefter vandet fra og skyl bønnespirerne i koldt vand.
Knug bønnespirerne for at fjerne overskydende vand og kom i en skål
Tilsæt 1 tsk finthakket forårsløg, ½ tsk knust hvidløg, ¼ tsk fint salt, 1 tsk ristede sesamfrø og fordel grundigt med hånden.
Tilbered gulerødder, svampe og squash
Steg gulerødderne på en varm pande i en smule olie 2 til 3 minutter.
Smag til med salt og kom en en skål.
Sautér svampene på samme panden i en smule olie på en varm pande til de er tilberedt. Ca. 2 til 3 minutter.
Smag til med salt og kom en en skål.
Steg squashskiverne på en varm pande i 1-2 minutter.
Steg kødet
Steg kødet i olie på en brændende varm pande. Sørg for at der kommer stegeskorpe på og at det er tilberedt lidt under sådan som du godt kan lide det, da det skal med i ovnen senere
Saml retten
Når du samler retten kan du bruge en koreansk dolsot skål eller en god stegepande der kan gå i ovnen (plastichåndtag er no-go).
Varm ovnen op til det varmeste den kan komme (min kan gå til 300 grader, men gå så højt som din kan komme). Hvis du har en pizzasten eller et baking steel så brug det, det holder godt på varmen. Hvis du bruger en dolsot skål så stil den med mens ovnen varmer op.
Hvis du bruger en stegepande så varm den godt og grundigt op til den ryger.
Tag skålen ud af ovnen eller stegepanden af varmen. Skru ned til 260 grader.
Hæld noget sesamolie i skålen. Start med at hælde al risen i skålen eller stegepanden. Stamp risen med en stor træske. Risen skal helst syde når den kommer på. Idéen er at nogen af risenene bliver brunet og sprøde.
Arrangér grøntsagerne og kødet rundt omkring på risen.
Knæk æggene på toppen af retten. Min koreanske veninde har fortalt mig at jeg gjorde det forkert ved at ikke at gøre det inde på midten, men jeg tænker de smager på samme måde ;)
Kom tilbage i ovnen. Steg til at æggene er færdige som du bedst kan lide dem. Det tog ca. fem minutter i min ovn for at have en fast hvide og en flydende blomme, men hold øje, du skal tage den ud når hviden ser helt fast ud.
Tag ud af ovnen. Hæld soya sauce i og bland det hele sammen med to gafler.
Servér retten mens den er brændende varm med flere ristede sesamfrø på toppen, kimchi og en god klat bibimbapsauce.