Chicken katsu curry opskrift

Når man siger japansk mad, tænker de fleste folk nok på sushi eller ramen. Der er dog mange fantastiske retter i det japanske køkken, og sushi er ikke noget man laver så meget derhjemme i Japan. Japanske karryretter bliver dog til gengæld ofte lavet hjemme. Man kan endda købe færdige sauceblandinger, men vi gør det på den rigtige måde her. Dette er min opskrift på chicken katsu curry.

Min søn Tom elsker asiatisk kultur. Specifikt sydkoreansk og japansk. Så når jeg laver en ret fra en af de to lande lyser hans ansigt op i glæde. Det skader ikke at resten af os også synes det smager helt vildt godt.

Hvis du bare er her for at få opskriften, så tryk på den magiske knap:

Gå til opskrift

Hvad er historien bag karryretter i Japan?

Mens resten af verden spiser ramen, sushi, sashimi eller måske endda sukiyaki, spiser de fleste mennesker i Japan oftere en karryret. Den mest populære version af en japansk karryret er katsu (bogstavlig talt kotelet) curry. Koteletten laves af pankopaneret svine- eller kyllingekød som er banket fladt.

Article about the history of curries in Japan displayed on a tablet

Karryretter i Japan kan dateres helt tilbage til det sene 1800-tal. Legenden siger at en engelsk sømand led skibbrud og blev samlet op af en japansk fiskebåd. Med sig havde han karrypulver og det var sådan at det blev introduceret i Japan.

Den ikke mytologiske udgave er nok nærmere at det blev introduceret af den britiske flåde eller britiske handelsmænd. Så selvom at krydderierne i karry stammer fra det indiske subkontinent er det virkelig den britiske version af karryretter som har spredt sig til Japan. Det forklarer også hvor at japanske karryretter ikke er stærke, men mere hyggelige og varme. Ikke ulig vores egen boller i karry, som nok har en lignende historie.

Hvad gør at man bruger panko i denne Chicken Katsu Curry opskrift?

Når man laver katsu er der nogen ting som skal overholdes. Koteletten skal laves af kyllingebryst eller skinkeschnitzel. Den skal bankes flad, så tilbedredningstiden ens for hele kødstykket. Til sidst skal koteletten paneres i panko.

I vestlig madlavning er rasp ikke et ukendt fænomen. I Danmark panerer nogen deres krebinet/karbonade eller f.eks. deres stegte flæsk. Wienerschnitzlen som stammer fra Østrig er en fætter til katsu, men bliver lavet af kalvekød og bliver paneret i almindelig rasp.

Chicken Katsu Curry recipe

Pankorasp laves fra et specielt brød som bliver bagt ved at føre elektricitet gennem brødet i stedet for at bage det. Det er en metode som blev opfundet af japanerne under anden verdenskrig da der ikke var ovne tilgængelige for kokkene i hæren.

Panko bliver revet på et rivejern i stedet for at det bliver knust som man ellers gør når man laver rasp. Det betyder at de enkelte krummer i pankoen er aflange og mere luftige end almindelig rasp.

Af den grund er pankorasp både mere knasende og lettere end almindelig rasp. Det modstår også at opsuge fedt meget bedre, som betyder en sprødere tekstur og mindre risiko for en blød panering. Hvis du elsker sprød mad så er panko sin vægt værd i guld. Heldigvis koster det meget mindre end det.

Mine valg i forhold til denne Chicken Katsu Curry opskrift

Traditionelt bliver karrysaucen lavet med en opbagning. Opbagning er meget kendt fra finere fransk madlavning og der bliver opbagningen lavet med smør. I virkeligheden kan en opbagning dog laves med ethver fedtstof, så længe der er lige dele fedtstof og hvedemel. Det bliver så ristet på en pande og opbagningen bruges til at fortykke saucen.

Jeg har valgt at fortykke saucen med majsstivelse, som giver en lettere, men lige så lækker sauce. En af de gode ting ved majsstivelse er at det, modsat hvedemel, ikke skal koges ud. Når det er tykt, så er du klar til at spise.

Chicken katsu curry on a plate with a salad on the side.

Jeg har valgt at servere denne ret med en japansk inspireret salat. Den er ikke traditionel på nogen måde, men jeg kan bare godt lide at få lidt knas og syre som et modstykke til den tykke, umamiholdige og søde sauce. Det er en god kombination.

Jeg tænker at det er en ret som de fleste mennesker, børn som voksne, vil være glade for. Prøv det. Det er super nemt at lave.

Del gerne på sociale medier

Dette er min opskrift på chicken katsu curry. Jeg håber du vil prøve at lave retten. Hvis du laver denne opskrift og poster det på Instgram, må du rigtigt gerne tagge mig med @foodgeek.dk så jeg kan se det. Det vil gør mig rigtigt glad.

Chicken Katsu Curry

Ret: Aftensmad
Køkken: Japansk
Keyword: chicken katsu curry, curry, jordbæris, katsu, kylling
Prep: 30 minutter
Cook: 30 minutter
Antal: 4 portioner
Kalorier: 745kcal
Forfatter: Sune Trudslev
Næringsindhold
Chicken Katsu Curry
Per portion (1 portion)
Kalorier 745 Kalorier fra fedt 99
% Daily Value*
Fedt 11g17%
Mættet fedt 3g19%
Salt 1262mg55%
Kulhydrater 95g32%
Fiber 6g25%
Sugar 6g7%
Protein 63g126%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
En lækker japansk karryret med supersprød kylling og en fabelagtig karrysovs
Udskriv Pin Recipe

Ingredienser

Kylling

  • 4 kyllingebryst
  • 2 æg
  • panko rasp
  • hvedemel

Karrysovs

  • 1 løg stort
  • frisk ingefær ca. 2x2x6cm
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk karry medium
  • 500 ml kyllingbouillon
  • 2 spsk majsstivelse
  • 2 spsk vand
  • 2 spsk soya
  • 1 nip sukker

Salat

  • 1 gulerod
  • 100 g sukkerærter
  • 2 forårsløg
  • håndfuld koriander
  • 1 lime

Ris

  • 250 g ris
  • 450 g vand
  • salt

Sådan gør du

Forbered grøntsagerne

  • Pil og hak løget fint.
  • Pil og hak de to fed hvidløg.
  • Skræl ingefæren med en teske og hak the fint.
  • Skræl guleroden og skær den i tynde strimler med din skræller.
  • Skær sukkerærter skråt.
  • Skær forårsløgene skråt.
  • Tag bladene af en god håndfuld koriander.
  • Skær en lim halvt over og skær den ene halvdel i både.

Forbered kyllingen

  • Fladgør kyllingebrysterne ved at lægge dem mellem to stykker bagepapir og slå dem flade med en kagerulle eller en stegepande.
  • Tag tre dybe tallerkener og fyld dem med hvedemel, to let piskede æg og den sidste med panko brødkrummer.
  • Tag et kyllingebryst og dyp det i melet og ryst overskydene mel af.
  • Dyp det i æg. Vær sikker på at der er æg over hele stykket.
  • Dyp det i panko og læg det på en tallerken.
  • Gentag med de tre andre kyllingebryster.

Tilbered risen

  • Kom ris og vand i en gryde og tilføj et godt nip groft salt.
  • Læg låget på og kog op. Når vandet koger så skru ned til en svag simren.
  • Lad risene simre i 12 minutter og tag dem af varmen og lad dem hvile i 12 minutter.

Lav saucen (mens risenene koger)

  • Bland 2 spsk majsstivelse med 2 spsk vand.
  • Varm en god klat olie over medium varm og tilføj karrypulveret for at udvikle smagen.
  • Tilføj løg, hvidløg og ingefær og steg et par minutter til de er bløde.
  • Tilføj kyllingebouillon og kog op.
  • Tilføj noget af jævningen under omrøring. Lad de simre i omkring 30 sekunder.
  • Tjek sovsens tykkelse og kom mere jævning i hvis der er brug for det.
  • Tilføj soya og et nip sukker og lad sovsen simre i 10 minutter.
  • Hvis du gerne vil have en glat sauce så brug en håndblender til at blende saucen.

Steg kyllingebrysterne

  • Varm en god gang olie i bunden af en stegepande. Der skal være nok olie til at gå op 0,5 – 1 cm.
  • Steg kyllingebrysterne 5 minutter på hver side.
  • Skær kyllingebrysterne i skiver.

Lav salaten

  • Tilføj alle ingredienserne til salaten i en lille skål og pres den halv lime ud over salaten.
  • Bland salaten med hænderne.

Servér retten

  • Kom ris i en lille skål og skub den ned i skålen med bagsiden af en ske. Vend den ud på tallerkenen.
  • Læg den skiveskårne kylling på toppen af risen og hæld karrysauce over.
  • Arrangér salaten på tallerkenen og læg en limebåd ved.

Video

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.