Appelsin og birkes bundt kage opskrift
Udskriv
5 fra 1 stemme

Appelsin og birkes bundtkage med brunet smør glasur

Denne kage er intet mindre end fantastisk. Lækker saftig krumme, fyld af digestive og birkes og en glasur som er magisk.
Forb. tid30 min
Tilb. tid1 t 15 min
Samlet tid1 t 45 min
Ret: Dessert, Snack
Køkken: Amerikansk
Keyword: appelsin, birkes, brunet smør, bundt, kage
Antal: 16 stykker kage
Kalorier: 418kcal
Forfatter: Sune Trudslev

Ingredienser

Birkesfyld

  • 50 gram sukker
  • 80 gram mælk
  • 15 gram smør
  • 70 gram blå birkes
  • 60 gram digestive kiks (ca. 4 kiks)

Kagedejen

  • 350 gram hvedemel
  • tsk bagepulver
  • ½ tsk fint salt
  • ¼ tsk natron
  • 225 gram flødeost, stuetemperatur
  • 225 gram smør, stuetemperatur
  • 210 gram sukker
  • 70 gram brun farin
  • 4 store æg
  • 2 tsk vaniljeekstrakt
  • 2 spsk økologisk appelsinskal (2 mellemstore appelsiner)

Brunet smør glasur

  • 1 spsk blå birkes
  • 55 gram smør
  • 180 gram flormelis, sigtet
  • 1 tsk økologisk appelsinskal (omkring ½ appelsin)
  • 1 spsk saft fra en appelsin

Sådan gør du

Lav birkesfyldet

  • Rør sukker og mælk sammen i en gryde og kog op
  • Tag af varmen og rør smørret i
  • I en morter eller eller en krydderikværn, kværn birkesfrøene til de et slags fugtigt pulver. Rør birkespulveret ud i mælken
  • Når blandingen er stuetemperatur, så bland de knuste digestivekiks i blandingen

Lav kagen

  • Varm ovnen til 180°C (uden varmluft)
  • Spray din bundt form (eller en anden kageform) med bagespray, alternativt smør formen grundigt med blødt smør
  • Si mel ned i formen til den er godt dækket og slå hårdt på formen over din vask for at fjerne det der ikke måtte sidde fast
  • Kom mel, bagepulver, natron og salt i en skål og bland det godt med et piskeris
  • Rør flødeost, sukker, brun farin og smør til en luftig masse på din køkkenmaskine eller med en røremaskine
  • Skrab siderne ned, tilsæt et æg af gangen og rør grundigt efter hvert æg
  • Skab siderne ned igen og tilsæt vaniljeekstrakt og appelsinskal og rør til det er godt blandet
  • Tilføj melet til flødeosteblandnigen af to omgange. Rør omkring 10 sekunder efter hver gang. Skrab siderne ned og rør 5 sekunder mere
  • Hæld halvdelen af dejen i formen. Brug en grydeske eller en dejskraber til at glatte dejen mest muligt
  • Kom birkesfyldet ovenpå dejen hele vejen rundt, lad der være ca. 2 cm plads ud til hver kant. 
  • Hæld resten af dejen ovenpå og slå formen mod bordet for at fjerne luftbobler.
  • Bag i en time til en kniv eller kødnål kommer ren ud hvis den bliver sat ind i midten af kagen
  • Tag ud af ovnen og lad kagen køle på en rist i 15 minutter stadig i formen. Vend herefter kagen ud på risten

Lav glasuren

  • Sæt en gryde over medium varme og lad den varme op.
  • Kom birkes i gryden og lad dem riste under konstant omrøring i et minuts tid. Hæld de ristede birkes i en lille skål
  • Sæt gryden tilbage på varmen og smelt smørret. Lad det brune under omrøring i 8-10 minutter. Hæld det brunede  smør i en skål og prøv at undgå at lade for meget af mælketørstoffet komme med over.
  • Tilsat flormelis, appelsinskal og -saft samt mælk til det brunede smør. Rør til du har en helt glat masse, rør herefter de ristede birkesfrø i
  • Med det samme hældglasuren ud over kagen og lad den glide ned af siderne
  • Lad glasuren stivne helt før du serverer kagen. Kagen kan sagtens holde sig dejlig og fugtig i et par dage hvis den bliver pakket godt ind

Nutrition

Kalorier: 418kcal