Surdejssnegle med birkesfyld
Print Recipe
5 from 1 vote

Surdejssnegle med birkesfyld

Disse super fluffy og saftige snegle har en lækkert fyld lavet af malet birkes som giver det en helt unik og fantastisk lækker smag.
Prep Time30 mins
Cook Time30 mins
Hævning1 d 1 hr
Total Time1 d 2 hrs
Course: Dessert
Cuisine: Bøhmisk
Keyword: birkes, mohnkuchen, snegle, surdej
Servings: 8 snegle
Calories: 548
Author: Sune Trudslev

Ingredients

Levain

  • 75 gram vand
  • 75 gram hvedemel Brug mel med et højt protein indhold. Helst omkring 12%.
  • 1.5 teske aktiv surdej

Dej

  • 400 gram hvedemel Brug mel med et højt protein indhold. Helst omkring 12%.
  • 150 gram minimælk
  • 40 gram rørsukker
  • 7 gram fint salt
  • 130 gram smør

Birkesfyld

  • 100 gram birkes, malet
  • 30 gram smør
  • 175 gram minimælk
  • 1/4 teske kanel
  • 1/2 teske vaniljepulver evt. kornene af en 1/2 vaniljestang
  • 5 spiseske flydende honning
  • 40 gram semolina mel (grov durum)

Instructions

Levain

  • Start om morgenen og gør din levain klar. 
  • Bland 75 gram hvedemel, 75 gram vand og 1.5 aktiv surdej sammen. Lad den fermentere et varmt sted (jeg brugte en hævekasse på 28 grader). Det kan tage mellem 4 til 12 timer afhæning af hvor varmt det er og hvor aktiv din surdej. 
  • Den skal være vokset til 2-3 gange størrelsen, aktiv og boblende.

Dej

  • Lav din dej sen eftermiddag.
  • Opløs din levain i 150 gram minimælk. Tilføj alle andre dejingredienser end smør. 
  • Rør det sammen. Hvis dejen virker tør så lad være med at tilføje mere væske. Smøret vil tilføje mere væde.,
  • Tag smøret ud af køleskabet og skær det i små firkanter og lad det blive blødt. Det tager nok en halv times tid. Det må ikke smelte.
  • Ælt dejen (gerne i en maskine med dejkrog) i 5 til 6 minutter, lad herefter dejen hvile i 20 minutter.
  • Efter hviletiden så ælt halvdelen af smøret i dejen. Når smøret er helt optaget i dajen, så kom resten af smøret i og ælt til det er 100% optaget i dejen.

  • Ælt herefter i 10 minutter. Dejen skal slippe siderne af skålen, men må godt hænge fast i bunden. Hvis dejen er for våd, så tilsæt mere mere 1 spiseske af gangen og lad den bliver helt optaget før du kommer mere i. 
  • Tag en ren skål og sprøjt med bagespray eller pensl den med olie. Form dejen til en kugle, læg i skålen og forsegl skålen med husholdningsfilm.
  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur natten over. Når du står op om morgenen stil skålen i køleskabet i minimum en time, så den bliver lettere at arbejde med når du skal rulle den ud.
  • Når du er klar til at lave sneglene kan du gøre fyldet klar.

Birkesfyld

  • Mal birkes til en slags mel. Jeg brugte min krydderikværn, men du kan også bruge en kaffekværn eller evt. en mortar.
  • Varm mælk og smør i en gryde på lav varme til smøret er smeltet.
  • Bland semolina, honning, kanel og honning i og rør til du har en ensartet masse.
  • Varm op til at det simrer og tag gryden af varmen og lad den stå et par minutter.
  • Hæld den malede birkes i blandingen og rør indtil det er godt rørt sammen.
  • Lad den afkøle i 10-15 minutter og rør ægget i.

Form dejen

  • Rul dejen ud til ca. 6 mm tyk til en rektangel på ca. 45 cm * 30 cm.
  • Fordel birkesblanding på dejen. Efterlad ca. 1 cm ud til hver side.
  • Rul dejen fra den lange led. Skær kanterne af så der er fyld helt til kanten.
  • Skær dejen i 8 lige store stykker.
  • Smør eller spray en stor springform.
  • Placer en snegl i miden, og placer de resterende 7 rundt om så formen er helt fyldt.

Hævning

  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur til dejen er godt hævet og puffet op. Det tog ca. 2 timer for mig.

Bagning

  • Varm ovnen op til 180°C varmluft (200°C alm).
  • Bag i ca. 30 minutter. Hvis dejen ser lidt bleg ud på toppen ved ca. 25 minutter så skru op til 230 grader de sidste 5 minutter.
  • Lad køle 5 minutter i formen, åben den og overfør sneglene til og lad køle helt.
  • Drys med flormelis og servér.
  • Så nemt er det at lave surdejssnegle med birkesfyld. Jeg håber du synes de er fantastiske.

Nutrition

Calories: 548kcal