Udskriv
5 fra 1 stemme

Challah med surdej

Et vidunderligt luftigt, flettret og karamelliseret beriget brød som bliver spist på Sabatten og andre jødiske helligdage eller af folk som elsker lækkert brød
Forb. tid15 t
Tilb. tid45 min
Samlet tid15 t 45 min
Ret: Fest, Weekend
Køkken: Jødisk
Keyword: challah, surdej
Antal: 1 challah
Kalorier: 289kcal
Forfatter: Sune Trudslev

Ingredienser

Fast fordej

  • 53 g surdej
  • 150 g manitoba mel
  • 76 g vand

Dej

  • 413 g manitoba mel
  • 62 g vand
  • 186 g æg omkring 4 store
  • 57 g neutral oile
  • 67 g flydende honning
  • 8 g salt
  • 207 g fordej

Pensling

  • æg
  • salt

Pynt

  • sesamfrø
  • birkes
  • groft salt

Sådan gør du

Lav den faste surdej - aftenen før

  • Bland alt til den fordejen sammen. Ælt den indtil alt er helt blandet sammen.
  • Kom den i en glasnbeholder og pres den flad.
  • Sæt en elastik rundt om glasset der hvor toppen af fordejen går til, så du kan holde øje med hvor meget den vokser.
  • Lad den stå på køkkenbordet og lad den vokse til sin højeste størrelse. Det tager fra otte til tolv timer.

Bland dejen - omkring kl. 8

  • Tilføj 62g vand, 186g æg, 8g salt, 57g olie og 67g honning til en stor skål.
  • Bland det sammen til saltet er opløst.
  • Bland 413g manitoba mel i dejen til du noget der minder om en kugle.
  • Tilføj 207g fast fordej ovenpå og ælt det i hånden til du har en fast og glat dej. Omkringh 8-10 minutter.
  • Dejen skal være let klæbrig, men ikke våd. Hvis den virker for våd så ælt mere mel i. Hvis den virker tør så kom mere vand i en spiseske af gangen.

Fermentering - omkring kl,. 8:30

  • Kom dejen i en ren skål og lad den fermentere et varmt sted i 2 timer. Den hæver nok ikke og det er helt okay.

Formning og hævning - omkring kl. 10:30

  • Du kan bage denne dej som et 1kg brød, eller dele den i 2 og bage den som to 500g brød. Hvis du gerne vil lave boller kan du dele den i 16 stykker á 60 gram.
  • Flet eller form dejen. Se videoen for at se hvordan du laver en klassisk challah fletning.
  • Kom husholdningsfilm over og lad den hæve til den er tredobbelt størrelse. Omkring 5 timer.
  • Cover with plastic wrap and let proof until tripled in size. About 5 hours.
  • Omkring 4½ time inde i hævningen så tag et kig på dejen. Hvis den er næsten tredoblet og når du prikker let på dejen så fyldes hullet langsomt skal du forvarme ovnen til 180°.

Bag brødet - omkring kl. 16

  • Test dejen igen. Hvis hullet ikke fyldes ud overhovedet er dejen klar til at blive bagt. Hvis den stadig fyldes ud så vent 15-30 minutter og prøv igen.
  • Bland et æg med et drys salt.
  • Pensl brødet med æggemassen.
  • Drys med det pynt du vil have på. Jeg brugte sesamfrø.
  • Hvis du har et stort brød tager det 35-45 minutter at bage. De mindre brød tager 27-33 minutter og bollerne tager 13-17 minutter.
  • Hvis din ovn varmer lidt ustabilt, så skal du vende bagepladen om halvvejs gennembagningen, så de bliver brunet ens.
  • Brødet skal være 99° i midten for at være færdig.
  • Når brødet er færdigbagt, så tag det ud af ovnen og lad det køle af på en rist.

Video

Nutrition

Portioner: 100g | Kalorier: 289kcal | Kulhydrater: 44.4g | Protein: 8.7g | Fedt: 8.4g | Mættet fedt: 5.4g | Salt: 338mg | Fiber: 1.3g | Sugar: 5.7g