Du kender sikkert bondebrødet som et slavebrød fra supermarkedet. Her er den rigtige udgave, som det skal smage. Masser af dejlig smag, en tæt krumme og en sprød skorpe.
Forb. tid20 minuttermin
Tilb. tid35 minuttermin
Samlet tid55 minuttermin
Ret: Brød, Frokost, Morgenmad
Køkken: Fransk
Keyword: bondebrød, brød, fransk
Antal: 2brød
Kalorier: 1801kcal
Forfatter: Sune Trudslev
Ingredienser
600gramølandshvede
200gramfuldkornsrugmel
100gramhavregryn
400mlsurmælksprodukt
300mlvand
1tsksalt
1spiseskehonning
25gramgær
50mlolie
rismelTil at drysse på brødet
Sådan gør du
Dejen
Varm vandet op i mikrobølgeovnen så det er lunkent
Udrør gæren i vandet
Kom vand og ymer i en skål
Tilsæt mel og havregryn
Tilføj salt, olie og honning på toppen
Rør med dejkrog til du får en totalt sammenhængende og let klæbrig dej. Tilføj evt. mere hvedemel hvis dejen er for klæbrig (eller vand hvis det går den anden vej)
Hvis du ikke har en røremaskine kan du sagtens ælte i hånden. Ælt grundigt igennem i mindst 10 minutter
Kør i minimum 10 minutter på medium hastighed
Kom dejen i en skål, dæk den til med et viskestykke og lad hæve i en time
Drys mel på bordet og slå dejen ned
Del dejen i to og form til kugler. Lad dem hvile under et viskestykke i 10 minutter
Form derefter de to brød
Bag i stegeso
Form et rundt brød og læg den i en rund hævekurv børstet med rismel (dette kræver selvfølgelig to hævekurve)
Hvis du ingen hævekruve har, så kan du også lade dem hæve på bordet. Drys lidt rismel over for udseendets skyld
Lad brødene hæve i en time
Mens brødene hæver så tænd for ovnen. Hvis du har en pizzasten eller et bagestål, sørg for at det ligger i ovnen. Stil stegesoen i ovnen med låget på
Varm ovnen op til 260 grader
Når dejen har hævet færdig, så vend det ud af hævekurven på en meldrysset bord
Åben ovnen og tag låget af stegesoen
Drys indersiden af stegesoen med lidt rismel så brødet ikke hænger fast
Flyt i et snuptag dejen over i stegesoen. Sæt låget på og luk ovnen
Bag i 15 minutter med låg på
Åben ovnen og tag låget af. Skru ned til 230 grader.
Bag videre i 20 minutter
Herefter skal du tjekke brødets interne temperatur med et stegetermometer.
Brødet er færdigt når dit termometer viser 99 grader. I min ovn tog det 35 minutter i alt
Bag med damp
Form til et aflangt brød og læg i en aflang hævekurv børstet med rismel
Hvis du ingen hævekruve har, så kan du også lade dem hæve på bordet. Drys lidt rismel over for udseendets skyld
Lad brødene hæve i en time på en bageplade. Helst en hulplade hvis du har en, for så bliver brødet også sprødt på undersiden
Mens brødene hæver så tænd for ovnen. Hvis du har en pizzasten eller et bagestål, sørg for at det ligger i ovnen
Sørg for at dampen er tændt i de sidste 20 minutter før du sætter brødene i ovnen.
Sæt brødene i ovnen og bag i 15 minutter
Sluk for dampen. Åben ovnen og lad dampen forsvinde
Bag yderligere 20 minutter
Herefter skal du tjekke brødenes interne temperatur med et stegetermometer
Brødet er færdigt når dit termometer viser 99 grader. I min ovn tog det 35 minutter i alt