Udskriv
5 fra 2 stemmer

Verdens nemmeste surdejsbrød

Surdejsbrød er det perfekte brød - sprød skorpe, blød krumme med masser af huller - men det tager lang tid at lave. Her er en opskrift hvor det går så hurtigt som muligt, uden at gå på kompromis med kvaliteten
Forb. tid20 min
Tilb. tid50 min
Fermentering8 t
Samlet tid9 t 10 min
Ret: Aftensmad, Frokost, Morgenmad
Køkken: Alle
Keyword: surdej, surdejsbrød, verdens nemmeste surdejsbrød
Antal: 2 brød á 900 gram
Kalorier: 1784kcal
Forfatter: Sune Trudslev

Ingredienser

  • 760 gram manitoba mel
  • 190 gram fuldkorns hvedemel
  • 700 gram vand
  • 100 gram moden surdej (100% hydrering)
  • 22 gram fint salt

Sådan gør du

Gør din surdej klar - morgenen før

  • Fodr din surdej, så den er klar til at bruge om aftenen
  • Du skal have nok til at bruge 100 gram og noget fortsætte din surdej
  • Jeg plejer at tage 50 gram ufordret surdej, 100 gram manitoba mel og 100 gram vand

Lav dejen - aftenen før - ca. kl. 21:00

  • Kom 100 gram surdej og 700 gram vand i en stor skål
  • Rør til surdejen er opløst
  • Tilsæt 760 gram manitoba mel, 190 gram fuldkorns hvedemel og 22 gram fint salt
  • Bland dejen sammen med dine fingre til godt blandet sammen
  • Læg et vådt viskestykke over skålen og lad stå til næste morgen
  • Bemærk at dit køkken skal være omkring 21 grader. Hvis det er meget varmere går det meget hurtigere, hvis det er koldere så tager det længere tid. 
  • Dejen skal være ca. fordoblet og blævre let når du bevæger skålen fra side til side

Del og form dejen - næste morgen - mellem kl. 6 og kl. 8

  • Hæld dejen ud på bordet og del den i to med din bordskraber
  • Tag én dejkugle og skub bordskraberen ind foran dejen og løft fligen op og ind over dejen
  • Gentag fra toppen, fra højre og venstre
  • Vend dejen om så den del der var ned mod bordet nu vender opad
  • Sæt din bordskraber bag dejen og skub fremad mens du holder på siden af dejen med den anden hånd. Det er meningen at toppen af dejen skal skubbes ned under dejen
  • Sæt bordskraberen foran dejen og vend dejen så du skubber bordskraben ind mod dig selv igen. Forsæt til du har en kugle
  • Gentag med den anden dejkugle og lad dejkuglerne hvile på bordet i ca. 15-20 minutter
  • Sprøjt dine hævekurve og drys med rismel

Form dejen og stil på køl

  • Form dejen som beskrevet ovenfor men gå efter en stram overflade på dit brød
  • Vend dejen op i hævekurven så toppen vender nedad. Drys med rismel. Kom en plasticpose omkring. Luk den og sæt dejen i køleskabet
  • Forsæt med den anden dejkugle

Bag brødet

  • Sæt en gryde i ovnen og tænd på 260 grader
  • Lad ovnen varme op i en time
  • Skær to stykker bagepapir i en størrelse der passer til dine hævekurve. Hvis du bruger en almindelig gryde så skær dem længere så du kan bruge papiret som en slynge til at få den ned i gryden
  • Tag en af hævekurvene ud af køleskabet
  • Læg bagepapiret oven på hævekurven, Læg din pizzaspade på og vend den om
  • Løft forsigtigt hævekurven af
  • Snit brødet med en meget skarp kniv
  • Åben ovnen og sæt dejen i gryden. Sæt låg på og luk ovnen
  • Bag i tyve minutter med låg på
  • Åben ovnen og tag låget af. Luk ovnen
  • Skru ned til 230 grader og bag yderligere 25-30 minutter til skorpen er mørk og sprød
  • Tag brødet ud af ovnen og placér det på en bagerist
  • Skru ovnen op på 260 grader og fortsæt med det andet brød når ovnen er varm igen
  • Lad brødene køle til stuetemperatur før du skærer i dem

Video

Nutrition

Kalorier: 1784kcal | Kulhydrater: 361g | Protein: 60g | Fedt: 8g | Mættet fedt: 1g | Salt: 4290mg | Fiber: 19g | Sugar: 1g