Aftenen i forvejen skal du fordre din surdej så den er god aktiv og boblende
Bland alle ingredienserne til fordejen sammen. Kom den i en høj gennemsigtig beholder. Sæt en elastik omkring beholderen så du kan se hvor meget den vokser
Bland mel og vand (gem 50 gram vand til senere) fra dejen, røget paprika og oregano. Du skal ikke ælte dejen med bare sørg for at der ikke er noget tørt mel
Lad dejen stå indtil fordejen er vokset til dobbelt størrelse
Bland dejen - ca. kl. 13:00
Hæld saltet ud over dejen. Opløs saltet med de reserverede 50 gram vand
Tilsæt 400 gram af fordejen
Bland grundigt så både salt og fordej er blandet ind i dejen. Lad dejen hvile 30 minutter tildækket
Fermentering - ca. kl 13:30
Foretag 3 stræk og foldninger med 30 minutters mellemrum. Bland cheddaren i løbet af 2. stræk og fold.
Efter den sidste stræk og fold skal du lave vinduesrude testen, hvor du strækker dejen så meget du kan med to fingre. Hvis du kan lave dejen til en meget tynd membran uden at den knækker så kan du gå videre. Ellers må du lave så mange stræk og foldninger som der er brug for
Lad dejen hvile til den er vokset til dobbelt størrelse (ca. 90 minutter)
Første formning - ca. kl. 16:00
Del dejen i to lige store dele. Jeg plejer at veje den af, men du kan sagtens gøre det på øjemål
Tag en dejklump og tag fat i bunden og stræk den opad og fold ind over dejen ca. 2/3 op mod toppen, væk fra dig selv
Stræk toppen af dejen op og fold ned mod dig
Forsæt med både højre og venstre side af dejen
Tag din bordskaber og med en lang bevægelse vender du dejen om så det der lå ned mod bordet nu vender opad
Du skal nu skabe en kugle ved hjælp af bordskraberen
Sæt bordskraberen bagved dejen og træk den mod dig selv. Styr dejen med din venstre hånd. Idéen er at det forreste af dejen skal ned under så der skabes overfladespænding på dejen
Bliv ved til du har en ret stram dej
Forsæt med den anden dejklump og når du har formet den så lad dem hvile tildækket i 30 minutter
Formning af dejen
Start med at drysse dine hævekurve med rismel. Brug en si så du ikke ender op med kæmpe kager af mel
Du skal nu forme et aflangt brød - en såkaldt batard
Tag den ene af kurglerne og vend den så toppen vender ned mod bordpladen - brug din bordskaber
Stræk nu dejen ud til en rektangel ved at hive i hjørnerne
Nu skal du folde dejen lidt som at binde en sko
Tag fat i venstre side og hiv og stræk nedad ind over dejen, og gentag i højre side
Gå nu en 2-3 cm længere ned af dejen og gentag proceduren og bliv ved til hele brødet er lukket
Brug din bord skraber til at skabe lidt ekstra stramhed på toppen.
Vend brødet op i hævekurven så den side der var opad nu vender nedad i hævekurven. Drys med godt med rismel på buden af dejen
Sæt kurven i en pose og stil på køkkenbordet
Forsæt med den anden kugle
Lad dejen hæve ca. 3 timer, men tjek den gerne før en gang i timen
Tjek om dejen er hævet nok
Når du tjekker dejen så stik en finger let ned i bunden af dejen
Hvis hullet hurtigt bliver fyldt ud skal du lade dejen hæve mere
Hvis hullet bliver langsomt bliver fyldt ud og efterleder et lille hul er den ved at være klar. Hop til næste sektion
Hvis hullet forbliver et hul så skal du bahe lige med det samme for så er dejen overhævet
Varm ovnen op - Ca. kl. 18:30
Tænd ovnen på 260 grader (eller mindre hvis din ovn ikke kan komme så højt op). Lad den varme op med dit bagestål ca. i midten af ovnen og en lille bradepande i bunden af ovnen. Du skal ikke bruge varmluft
Bag brødene - Ca. kl. 19:30
Kog en keddel vand
Rul et håndkælde sammen og læg det i den ene lille bradepande og overhæld med kogende vand. Luk ovnen
Vend begge brød ud på en bagepapirsbelagt bagespade. Snit brødene som du nu har lyst og sæt dem ind i ovnen direkte på bagestålet
Spray en 8-10 gange ind i ovnen og luk
Bag i ca. 20 minutter. Åben ovnen og fjern bradepanden
Skru ovnen ned på 230 grader og bag i yderligere 20 minutter
Åben ovnen og kom osten oven på brødene og luk og bag 5 minutter mere
Tag brødene ud og sæt på en bagerist
Lad brødene køle på en bagerist til stuetemperatur før du skærer i dem