Surdej
Det er rigtigt simpelt at lave sin egen surdej. Alt hvad du har brug for er tid og lidt tålmodighed.
Forb. tid25 min
Samlet tid25 min
Ret: Bagværk
Køkken: Alle
Keyword: brød, surbrød, surdej
Antal: 1 aktiv surdej
Kalorier: 451kcal
Forfatter: Sune Trudslev
- hvedemel gerne et højprotein mel som manitoba mel
- fuldkorns hvedemel
- fuldkorns rugmel
- vand
Start med at komme 100 gram rugmel og 150 gram vand i et patentglas
Rør grundigt så alt melet har optaget vandet
Stil det et varmt sted til næste dag (gerne i solen eller tæt på en radiator)
Så skal du ellers gøre det samme hver dag, indtil at din surdej er aktiv. Med aktiv mener jeg at efter du fodrer den vokser den til omkring dobbelt størrelse over 4-8 timer efter en fodring.
Daglig fodring
Rør surdejen sammen
Mål 50 gram surdej op i et rent patentglas
Tilsæt 50 gram hvedemel, 50 gram fuldkornshvedemel og 100 gram vand og rør grundigt. Opbevar et varmt sted (gerne omkring 25°C)
Bliv ved med at gentage til din surdej er boblende og super aktiv. Det kan normalt nås på 6-7 dage
- Hver dag kan der godt samle sig en væske ovenpå surdejen. Den rører du bare ned i dejen igen.
- Surdejen må gerne lugte syrligt, men hvis den bliver for sur så er den blevet dårlig og du må starter forfra.
- Der må under ingen omstændigheder komme mug eller skimmel på. Hvis der gør det er den totalt død og du skal starte forfra.
Portioner: 250g | Kalorier: 451kcal | Kulhydrater: 90g | Protein: 14g | Fedt: 2g | Salt: 8mg | Potassium: 125mg | Fiber: 3g | Kalcium: 19mg | Jern: 1.1mg