Perfekte sprøde flûtes

Fûte er perfekt tilbehør i varm mad eller som en virkelig lækker sandwich. Sprøde flûtes er noget som normalt er noget der er svært at opnå i en normal ovn, men jeg har her en metode som gør det nemmere at opnå det perfekte resultat – hver gang.

Dejen bliver lavet med en fermenteret dej, på fint fransk kaldes det en pâte fermentée. Det virker måske som lang tid at skulle bruge på at lave brød (du kan sagtens bruge denne dej til at lave en franskbrød med), men når du smager det ved du hvor den ekstra tid gik hen, til lækker smag og kærlighed til brødet.

Det kræver ikke særlig meget arbejde at forberede dejen eller at forme og gøre klar. Det meste af tiden står dejen bare og passer sig selv og udvikler sig. Så det er om at komme i gang.

Jeg håber det smager lige så godt, som mit gjorde. Familien har i hvertfald smovset det hele.

ingredienser 1 portioner

  • Pâte fermentée

  • Hvedemel 280 g
  • Tørgær ½ tsk
  • Salt ¾ tsk
  • Vand 210 ml
  • Dej

  • Hvedemel 280 g
  • Tørgær ½ tsk
  • Salt ¾ tsk
  • Vand 210 ml
  • Bageenzymer Det er ikke bydende nødvendigt, men det hjælper både med en bedre skorpe og krumme 10 g

Pâte fermentée

  1. Kom hvedemel, salt og tøjgær i en skål og bland det godt._MG_1045
  2. Kør dejen med spaden eller ælt den på bordet. Du skal muligvis ikke bruge alt vandet. Dejen skal være må ikke være tør eller for fyldende._MG_1046
  3. Kør dejen med dejkrogen i 4 minutter, eller ælt i hånden i 6._MG_1051
  4. Smør en skål med en smule olie._MG_1054
  5. Saml dejen til en kugle og kør den rundt i olien til den er helt dækket.
  6. Kom film rundt om skålen og lad dejen hæve i en time ved stuetemperatur eller til den er ca. 1½ gang større._MG_1056
  7. Tag dejen ud af skålen og ælt den hurtigt igennem.
  8. Placer dejen tilbage i skålen og stil den i køleskabet natten over.
  9. Dejen kan holde sig op til 3 dage i køleskab.

Dejen

  1. Tag pâte fermentéen ud af køleskabet og skær den i små stykker og lad den hvile under film i en times tid._MG_1070
  2. Kom pâte fermentéen, hvedemel, salt, bageenzymer og tørgær i en skål og bland det godt._MG_1074
  3. Varm vandet op i mikroovnen (eller en gryde). Det må ikke være varmere end at du kan stikke en finger i og ikke kunne mærke at vandet er varmt.
  4. Kør dejen med spaden eller ælt den på bordet. Du skal muligvis ikke bruge alt vandet._MG_1079
  5. Dejen skal være må ikke være tør eller for fyldende.
  6. Kør dejen med dejkrogen i 6 minutter, eller ælt i hånden i 10. Temperaturen skal være mellem 25 og 27 grader._MG_1084
  7. Smør en skål med en smule olie._MG_1082
  8. Saml dejen til en kugle og kør den rundt i olien til den er helt dækket.
  9. Kom film rundt om skålen og lad dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur eller til den er ca. dobbelt størrelse._MG_1089

Forming af flûtes

  1. Del dejen i 3 lige store dele.
  2. Form en aflang kugle og brug dine tommelfingre til at lave en rende i dejen,.
  3. Fold dejen sammen så der skabes spænding på overfladen (på den del der vender nedad).
  4. Gentag til det ikke rigtigt er mulig længre.
  5. Rul dejen ud så lang som din bageplade nu er.
  6. Fortsæt med de andre 2 flûtes.
  7. Sæt på en bageplade og lad hæve i en time.
  8. Pensl med vand og drys med lidt mel.
  9. Skær i toppen af de hævede flûtes._MG_1099

Bagning

  1. Hvis du har en ovn med damp generator er det meget simpelt. Bag med fuld damp ved 230° i ca. 20 minutter til centertemperaturen på et flûte er 96°._MG_1101
  2. Hvis du ikke har damp i din ovn, så er der en vejledning hvordan du kan opnå den samme effekt. Du skal bruge en forstøver med vand i og kog en el-keddel med vand.
  3. Tænd ovnen på 260° (eller så højt du nu kan få den op).
  4. Sæt en tom bradepande ind i bunden.
  5. Når ovenen er varm (og du er klar til at bage), hæld en kop varmt vand ned i bradepanden og luk ovnen.
  6. Efter 30 sekunder åben ovnen og spray væggene i ovnen med vand.
  7. Luk ovnen og gentag 2 gange mere. Efter du har sprayet sidste gang, skru ned på 230° og sæt dine flûtes ind.
  8. Bag  i ca. 20 minutter til centertemperaturen på et flûte er 96°.
  9. Når de er færdige skal du lade dem køle af på en rist i minimum 40 minutter._MG_1114
  10. Sådan laver du perfekte sprøde flûtes. Jeg håber de smager dig._MG_1129-2

Comment 1 Replies

Your Information

 

  1. Cathrine Svar

    Er det muligt at bruge sammen opskrift til at lave mineflutes?
    Og kan de fryses ned?
    Vh. Cathrine