Lækkert klassisk fransk bondebrød

Hjemmebagt brød er bare det bedste. På det sidste har jeg sådan haft lyst til en klassisk fransk bondebrød, så jeg kiggede på nettet for at finde et godt et.

Jeg fandt et på AMO’s side som dog havde en fantastisk mængde gær i, så jeg valgt at halvere gæren og udvide hævetiden (for at få meget smag) og ændrede også et par andre småting.

Det vigtige for mig var dog at få en lækker sprød skorpe, og det ved jeg man ikke opnår hvis man bare bager i alm. varmluft. Jeg er så heldig at have en ovn med damp, som man kan opnå virkeligt gode resultater med, men det har alle jo ikke så jeg har også inkluderet instruktioner til at bruge en stegeso (en ovnfast gryde), helst at støbejern, som mange flere mennesker har i deres køkken.

Hvis du følger min opskrift får du en fantastisk sprøde skorpe og en lækker tæt krumme, som man kender det fra et klassisk fransk bondebrød:

Klassisk fransk bondebrød har en tæt og lækker krumme

Jeg håber du vil prøve at lave dette lækre brød. Lad mig endelig vide hvordan det er blevet for dig.

ingredienser 1 portioner

  • Ølandshvede 600 g
  • Fuldkornsrugmel 200 g
  • Havregryn 100 g
  • Ymer/A38/Yoghurt naturel 400 ml
  • Vand 300 ml
  • Salt 1 tsk
  • Honning 1 spsk
  • Gær 25 g
  • Olie 50 ml
  • Rismel Til at drysse på brødet

Opskriften laver 2 brød! Læs instruktionerne grundigt igennem.

Dejen til et fransk bondebrød

  1. Varm vandet op i mikrobølgeovnen så det er lunkent.
  2. Udrør gæren i vandet.
  3. Kom vand og ymer i en skål.
  4. Tilsæt mel og havregryn.
  5. Tilføj salt, olie og honning på toppen.
  6. Rør med dejkrog til du får en totalt sammenhængende og let klæbrig dej. Tilføj evt. mere hvedemel hvis dejen er for klæbrig (eller vand hvis det går den anden vej).
  7. Hvis du ikke har en røremaskine kan du sagtens ælte i hånden. Alt grundigt igennem i mindst 5 minutter.
  8. Kør i minimum 10 minutter på medium hastighed.
  9. Kom dejen i en skål, dæk den til med et viskestykke og lad hæve i en time (Jeg brugte mit damphæveprogram på min ovn).
  10. Drys mel på bordet og slå dejen ned.
  11. Del dejen i to og form til kugler. Lad dem hvile under et viskestykke i 10 minutter.
  12. Form derefter de to brød.

Bag i stegeso

  1. Form et rundt brød og læg den i en rund hævekurv børstet med rismel (dette kræver selvfølgelig to hævekurve).
  2. Hvis du ingen hævekruve har, så kan du også lade dem hæve på bordet. Drys lidt rismel over for udseendets skyld.
  3. Lad brødene hæve i en time.
  4. Mens brødene hæver så tænd for ovnen. Hvis du har en pizzasten eller et bagestål, sørg for at det ligger i ovnen. Stil stegesoen i ovnen med låget på.
  5. Tænd ovnen på så højt du kan. Min ovn kan desværre kun gå til 230 grader, men hvis din kan gå til 250 grader, så gør det.
  6. Når dejen har hævet færdig, så vend det ud af hævekurven på en meldrysset bord.
  7. Åben ovnen og tag låget af stegesoen.
  8. Drys indersiden af stegesoen med lidt rismel så brødet ikke hænger fast.
  9. Flyt i et snuptag dejen over i stegesoen. Sæt låget på og luk ovnen.
  10. Bag i 15 minutter med låg på.
  11. Åben ovnen og tag låget af.
  12. Bag videre i 10 minutter.
  13. Herefter skal du tjekke brødets interne temperatur med et stegetermometer.
  14. Du skal nå 99 grader, så er brødet færdigt. I min ovn tog det 35 minutter i alt.Klassisk fransk bondebrød bagt i stegeso

Bag med damp

  1. Form til et aflangt brød og læg i en aflang hævekurv børstet med rismel.
  2. Hvis du ingen hævekruve har, så kan du også lade dem hæve på bordet. Drys lidt rismel over for udseendets skyld.
  3. Lad brødene hæve i en time på en bageplade. Helst en hulplade hvis du har en, for så bliver brødet også sprødt på undersiden.
  4. Mens brødene hæver så tænd for ovnen. Hvis du har en pizzasten eller et bagestål, sørg for at det ligger i ovnen.
  5. Sørg for at dampen er tændt i de sidste 20 minutter før du sætter brødene i ovnen.
  6. Sæt brødene i ovnen og bag i 25 minutter.
  7. Herefter skal du tjekke brødenes interne temperatur med et stegetermometer.
  8. Du skal nå 99 grader, så er brødet færdigt. I min ovn tog det 35 minutter i alt.Klassisk fransk bondebrød bagt i ovn med damp

Opbevaring

Hvis du opbevarer brødet i en plasikpose mister det desværre sin lækre sprøde skorpe, så du kan evt. opbevare det i en papirspose, eller jeg har denne smarte brødpose lavet af stof:

Klassisk fransk bondebrød i brødpose fra Betty Jacoby Design

Den er desværre ikke til at købe mere, da firmaet der lavede den lukkede tilbage i 2012, men jeg ville vise den frem. Hvis du finder et sted der laver noget lingende vil jeg gerne høre om da, da jeg godt kunne bruge nogen flere.

Hvis to brød er i overkanten er brødet frysegenet. Hvis du gerne vil have noget af den sprøde skorpe tilbage, så tå brødet helt op. Pensl det med vand og giv det nogen minutter ved 200 grader i ovnen.

Det var så min opskrift på klassisk fransk bondebrød. Jeg håber at brødet smager dig og din familie 😀

 

Comment 0 Replies

Your Information